18.10.2017

J: Kolme kovaa opiskelun tukena

Lokakuun puoliväli, keskiviikko - J:n vuoro. Viimeksi hän kirjoitti syyskuun lukukuulumisista. Tänään hän esittelee kolme opiskelua tukevaa asiaa. Nämä ovat hyvää muistutusta pääsykokeisiin valmistautuvien lisäksi myös jo opiskeleville. Tsemppiä edelleen ihan kaikille opiskelijoille! Teksti ja kuvat: J.


Tarkoituksena oli kirjoittaa konkreettisesti hakemisesta ja siihen liittyvistä uudistuksista, mutta tiedot ensi kevättä varten eivät ole vielä päivittyneet Opintopolkuun. Helsingin yliopisto, Turun yliopisto ja Tampereen yliopisto lupaavat päivittää tiedot ensi kuun alkuun mennessä. Oulun yliopisto lupaa päivittää tiedot jo 18.10. ja heidän sivuilta, löysin tiedon, että lääketieteen valintakoe on 16.5.2018. Itä-Suomen yliopiston sivuilta en löytänyt vielä mitään mainintaa ensi kevään hauista.

Nyt tämän postauksen aiheeseen! Tällä kertaa haluan jakaa kolme tärkeintä asiaa, jotka ovat minua tukeneet aina yläkoulusta yliopistoon asti. Uskon niiden tukevan minua myös pääsykoeopinnoissa ja toivon, että niistä voisi olla sinullekin apua.




Sosiaalisuus

Sosiaalisuudessa on (ainakin) kaksi opiskelua tukevaa näkökulmaa. Ensinnäkin sosiaalisen kanssakäymisen avulla voit unohtaa hetkeksi opiskelut ja tämä auttaa aivoja palautumaan. Esimerkiksi illanvietto ystävien kanssa auttaa stressin purkuun. Toinen sosiaalisuuden tärkeä piirre on opiskeluista puhuminen. Se auttaa jäsentämään omia ajatuksia ja etenkin silloin, kun kohtaat jonkin haasteen. Oli ongelma sitten aikataulutuksessa tai jonkin ilmiön ymmärtämisessä, se kannattaa sanoa ääneen jollekin (myös kirjoittaminen on toimiva tapa) ja pohtia, mikä siitä asiasta tekee ongelman ja miten ongelman voi poistaa. Mielestäni opiskelusta puhuminen tai tulevien opintojen esittely toiselle ihmiselle on loistava tapa lisätä omaa motivaatioita pääsykoeopiskeluun! Perheeni on varmaankin jo nyt kyllästynyt kuulemaan ”Arvaa, mitä olen oppinut tänään!” –lausahduksiini, mutta urheasti he ainakin vaikuttavat kiinnostuneilta.

Aktiivisuus

Omalla kohdallani aktiivisuus tarkoittaa ulkoilua ja urheilua. Kuitenkin uskon, että se voi olla mitä tahansa, missä poistutaan opiskelumateriaalien äärestä ja oma mieli kirkastuu. Jokainen ihminen on erilainen, joten suosittelen panostamaan siihen, että löydät edes yhden sellaisen aktiviteetin, joka takuuvarmasti saa sinut ja etenkin ajatuksesi irti pääsykoemateriaaleista tai muista opiskeluista. Ulkoilmaa suosittelen kaikelle ja itse koitan imeä kaikki mahdolliset syksyn auringonsäteet itseeni! Kirjastossa, kahviloissa, kulttuuriharrastuksissa, kaupoissa ja harrastusryhmissä käyminen tai vaikkapa illanvietot, pelien pelaaminen tai käsityöt voivat olla hyviä tapoja nollata aivojaan. Olen huomannut, että työni on yksi ”aktiviteetti”, joka auttaa opiskeluun, sillä vaikka töissä pitää ajatella paljonkin työpaikka on erilainen ympäristö ja töissä ajatellaan hyvin erilaisia asioita.




Positiivisuus

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että positiivisen vireen ja toiveikkuuden ylläpitäminen on elämässä ja opiskelussa yksi tärkeimmistä menestymiseen vievistä tekijöistä. Se on kuitenkin huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty. Uuden oppimisessa turhautumista ei voi välttää, mutta omaa suhtautumista turhautumiseen voi muuttaa, vaikka se haasteelliselta tuntuukin. Itse pyrin aina miettimään, miksi opiskelen ja miksi se on minulle niin tärkeää. Lisäksi olen oivaltanut, että teen parhaani ja se riittää. Aina. Suosittelen siis kaikille pysähtymään hetkeksi ja pohtimaan omaa arkeaan ja sitä, mitkä asiat siinä ovat tärkeitä ja millaista arjen haluaisi olevan. Pohdinnan jälkeen kannattaa asettaa itselleen sekä pieniä että suurempia tavoitteita, sillä niiden toteutumisesta saa energiaa ja positiivisuutta toteuttaa uusia tavoitteita!


Vaikka opiskelu tuntuu ajoittain todella haastavalta, lopputulos useimmiten palkitsee. Tsemppiä kaikille opiskeluun ja syksyn pimeyteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥