25.7.2018

J: MAFY osa 1


Kaunista keskiviikkoa! Ja taas päästään pääsykoeasioiden pariin! Tällä kertaa luvassa tarkempaa selvittelyä MAFY:n valmennusmateriaalista. Luettavuuden parantamiseksi postaus on jaettu kahteen osaan, joista toinen ilmestyy viikon kuluttua. Toivottavasti tästä on jollekulle ensi vuotta pohtivalle apua ja iloa! Muistakaahan esittää kysymyksiä, jos sellaisia mieleen tulee! :) Teksti ja kuvat: J.


Haluan alkuun huomauttaa, että en saa postauksistani mitään korvausta ja olen maksanut ohjelmistosta sen oikean hinnan. Tämä siis ei ole maksettua mainosta tms. Tilasin MAFYn vuoden 2017 viimeisenä päivänä ja aloitin opiskelun sillä heti. Luin toki ensin ohjeita ja asetin omat tavoitteeni. Arvelin, etten ehtisi sitä käymään kokonaan läpi, joten laitoin mielestäni realistiset tavoitteet. Tein aina kertaustehtävät ennen etenemistäni ja pidin huolen, etteivät kertaustehtävät vanhentuneet. Koeviikolla en opiskellut muutoin kuin tekemällä automaattisesti kertaavat tehtävät. Muutoinkin noudatin MAFYn ohjeita tarkasti. Suosittelen lataamaan näyteversion (linkki: https://mafyvalmennus.fi/mafynetti/mafynetin-lataus-ja-asennus/) MAFYsta, jolloin tekstin ymmärtäminen on helpompaa. Postauksessa on kuvat jokaisen aineen tavoitekäyristä sekä taulukko harjoituskokeissa menestymisestä. Halusin jakaa nämä, sillä tiedän, että ne kiinnostavat joitakin hakijoita.
Fysiikan opiskelu

Fysiikassa etenin järjestyksessä tehden vain tavoitetehtävät. Kun ensimmäinen paketti oli käyty läpi tein tavoite 2 -tehtävät ja sainkin niistä heti kerralla tarpeeksi oikein. Tämän jälkeen etenin taas järjestyksessä aiheita eteenpäin. Aluksi osasin tehdä melkein kaikki tehtävät heti ja fysiikassa minulle ei juurikaan tullut kertaustehtäviä. Jos niitä tuli, niitä oli vain muutamia. (Biologiassa joskus oli yli 100, ei motivoinut…) Muut oppimäärän keskeiset asiat -osioista löytyi minulta unohtuneita asioita ja osan tehtävien kanssa jouduinkin painimaan pidempään. Muutamista aiheista tein myös perustehtäviä, jos tavoitetehtävät eivät oikein auenneet. Sen osion jälkeen tuli kertaustehtäväpaketti, joilla oli helppo tarkistaa, että muistaa kaikki kaavat. Tavoite 3 -tehtävät olivat selkeästi vaikeampia ja niitä jouduin tekemään kaksi kierrosta, jotta sain tarpeeksi oikein. Näiden jälkeen koko oppimäärä oli käyty läpi ja kerrattu, joten siirryin Nopeusvarmuusharjoittelu-osioon, josta ehdin tehdä vain kaksi ensimmäistä. Pidin paljon siitä, että fysiikassa opiskellaan ensin tärkeimmät asiat sekä vahvistetaan laskurutiinia. Vasta tämän jälkeen opiskellaan vaikeampia asioita. Materiaali etenee spiraalimaisesti. Tein viikkoa ennen koetta uudelleen kertaustehtäväpaketit osioista 4. Alla kuva, josta näkyy osa siitä, mitä kaikkea jäi vielä tekemättä. Kuva otettu pääsykokeen jälkeen, joten siksi kertausnuoli on punainen.


 


Kemian opiskelu

Kemiassa tein lähes kaikista aiheista ensin perustehtävät ja sen jälkeen tavoitetehtävät. Etenin siinäkin ohjeiden mukaan ylhäältä alas ja tein kertaustehtävät ajallaan. Kertaustehtäviä tulikin enemmän kuin fysiikassa. Kemiassa opiskellaan kaikki asiat heti ja sen jälkeen kerrataan ja vahvistetaan osaamista. Kemiassa en ehtinyt tehdä lisätehtäväpaketteja, joita olisi ollut valtava määrä. Tein kemiassakin uudelleen kertaustehtävät viikkoa ennen koetta.
Biologian opiskelu

Biologia etenee samankaltaisesti kuin fysiikka eli ensin opiskellaan tärkeimmät asiat. Niitä onkin eniten ja niiden jälkeen syvennetään opittua. Pidin tästä tavasta paljon. Edistymiskäyrän loppuvaiheessa olevat yksittäiset hypyt ovatkin näitä syventäviä paketteja sekä monivalintatehtäviä. Biologiassa minulta jäi tekemättä vielä viimeinen lisätehtäväpaketti. Biologiassa poikkesin MAFYn kertausohjeesta ja etenin tekemällä normaalisti tehtäviä eteenpäin, kunnes 2,5 viikkoa ennen koetta aloitin tekemään tehtäviä uudelleen ja tein Oppimäärän perusasiat yleisesti -paketin kokonaan. Tämän jälkeen tein vielä monivalintatehtävät. Biologiasta olin kirjoittanut itselleni tiistaille lapun, jossa luki kerrattavat asiat. Kävin koetta edeltävänä päivänä vielä läpi elimistön puolustuksen, aivojen rakenteen ja hormonit. Tuurikseni juuri näitä kysyttiin pääsykokeessa ja ne tehtävät menivätkin loistavasti! Jos nyt jotain muuttaisin, niin varaisin bilsan kertaamisen eli Oppimäärän perusasiat yleisesti -tehtävien uudelleen tekemiseen ainakin kolme kokonaista viikkoa ennen koetta. Bilsaa kerratessa huomasin, että asiat olivat jääneet todella hyvin muistiin ja tehtävissä pysyi sen takia etenemään hyvin nopeasti. Tästä on kiittäminen automaattista kertaustoimintoa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥