Teksti ja kuvat: J.
Poikkeuksellisesti halusin jakaa nämä ilouutiset
mahdollisimman pian. Valmistelin itseäni koko tulosviikon ajan siihen, että
hylätty tulee. Olin odottanut tuloksia ja päivitellyt eri keskustelupalstoja
tietokoneella torstaina, kunnes turhauduin ja lähdin lenkille nauttimaan
ihanasta säästä. Lenkillä oltuani sain viestin ihan muusta aiheesta ja samalla
ajattelin, että katson äkkiä sähköpostin, jos jotain olisi tullut. Siellähän
oli postia Helsingin yliopistolta ja ajattelin sen olevan ilmoitus, etteivät
pisteeni riitä Helsinkiin. Avasin sen ja siinähän olikin linkki pistetaulukkoon
sekä oma hakijanumero. Etsin äkkiä lähimmän puistonpenkin ja kädet hikisenä
aloin etsiä valtavan pitkästä PDF-tiedostosta omaa hakijanumeroa. Puhelimen pieneltä
näytöltä katsominen tuntui tosi vaikealta. Varmistin omaa hakijanumeroa numero
kerrallaan, koska se oli tosi pitkä numerosarja. Kun vihdoin löysin oman
rivini, en ollut uskoa silmiäni, koska sain todella hyvät pisteet. Soitin
puolipaniikissa äidille ja selitin, mitä oli tapahtunut sekä totesin, että olen
varmasti katsonut ne pisteet ihan väärin, sillä ne eivät voi olla totta.
Juoksin äkkiä kotiin ja kotona kirjauduin opintopolkuun. ”Opiskelupaikka
myönnetty” -teksti toi mukanaan valtavan tunneryöpyn. Soitin välittömästi
puolisolleni ja hänen kanssaan puhuessa otin paikan vastaan, sillä varmistin
häneltä, että varmasti painan oikeaa nappia. Minua pelotti kamalasti, että on
tullut joku virhe tai itse teen jonkin virheen ja en saakaan opiskelupaikkaa.
Soittelin läheisille ja kerroin hakemisesta niille kavereille, joilta olin
asian salannut. Onneksi kaikki olivat hyvin ymmärtäväisiä ja onnellisia
puolestani. Kävimme vielä pienellä porukalla illalla syömässä ja pienesti
juhlistamassa tulosta.
Haluan sanoa tsempit kaikille, ketkä eivät tänä vuonna vielä
päässeet. Koska itse pääsin jo nyt, en edes osaa kuvitella, miltä pitkän ajan
uurastamisen jälkeen hylkäys tuntuu. Olen halunnut avittaa ja tsempata muita
jakamalla omaa tarinaani ja niin haluan myös jatkossa. Tulenkin tässä kesän
mittaan julkaisemaan useita postauksia pääsykoeopiskeluihin liittyen. Tulossa
juttua ainakin opiskeluaikataulusta, MAFYsta, laskimista ja itse koepäivästä. Jotta
postauksista saataisiin mahdollisimman hyvin uusia hakijoita auttavat,
toivoisin mahdollisimman paljon kysymyksiä kirjoittamisen tueksi. Jos siis
haluat jotain kysyä, niin laita kommenttia tai T:n kautta sähköpostia! Myyn
kuvan laskimet yhteishintaan 14 €. Laita sähköpostia, jos kiinnostuit.
Pahoitteluni, kun julkaisu viivästyi muutamalla päivällä. Joka tapauksessa aivan superpaljon ONNEA J:lle - todella huikea saavutus! ♥♥♥ Kiitos omasta puolestani, kun jaoit matkasi kanssamme ja rutkasti tsemppiä opintoihin! Lääkikseen hakemista suunnittelevat, pysykäähän linjoilla ja esittäkää paaaljon kysymyksiä, jotta J:n kokemukset edellä mainituista asioista hyödyttäisivät mahdollisimman monia :)
Tuhannesti onnea!! Upea saavutus, ison työn tehneenä olet ansainnut paikkasi!! Kiitos, kun jaoit matkasi, jään odottelemaan lisää postauksia lukuaikatauluista. Mitkä olivat mielestäsi suurimmat onnistumisen avaimet? Vielä kerran, PALJON ONNEA! Toivottavasti minun vuoroni on ensi vuonna :)
VastaaPoistaKirsi
Kiitos paljon onnitteluista ja kommentistasi!
PoistaKoitan avata onnistumiseen johtavia tekijöitä enemmän tulevissa postauksissa. Lyhyesti usko itseensä ja omaan tekemiseen, tieto ja kokemus omasta oppimisesta, se, etten vertaillut itseäni muihin tai oikeastaan edes miettinyt muiden hakuja, joustava työ (olin poissa helmikuu-maaliskuu + tukokuun alun), avulias puoliso (joka tekee kaikki kotityöt), itsensä kuuntelu (milloin vapaata, milloin väsyttää, milloin vaihtaa aihetta) sekä suunnitelmallisuus ja realistinen suunnitelma, joka joustaa. Toki MAFY materiaalina oli myös aivan loistava, mutta myös jollakin muulla materiaalilla pärjää oikein hyvin.
Taisit laittaa jo syksyllä sähköpostia, johon en koskaan vastannut. Suuret pahoitteluni tästä vastaamattomuudesta, mutta tiedät ja ymmärrät varmasti, että aina ei energia riitä kaikkeen. Jos haluat, laita uudelleen sähköpostia T:n kautta, tällä kertaa lupaan vastata!
Päätä jo nyt, että ensi vuosi on sinun! Se tuntuu pelottavalta, mutta kun sen oikein oivaltaa, niin siitä saa tosi paljon voimaa opiskeluun ja uskoa itseensä. :) Tsemppiä hurjasti opsikeluun!
Onnea J! Aloitan syksyllä valmennuskurssin ja jonkin verran kyllä olisin kiinnostunut noista laskimista, mutta mietin että kuinka paljon niistä tulisi postikuluja ja missä päin Suomea J:n laskimet ovat
VastaaPoistaKiitos! Voin postittaa ne sellaisessa kuplamuovi-kirjekuoressa, jolloin mahtuvat postiluukusta eli menevät kirjepostina. Laita sähköpostia osoitteeseen tasapainoiluablog(at)gmail.com, josta se päätyy minulle, niin voidaan tarkemmin sopia. Tsemppiä hakuun! :)
PoistaPaljon onnea J, hieno saavutus!! Mielenkiinnolla odotan postauksiasi pääsykoelukuihin liittyen. Minua kiinnostaisi mm. tuo MAFY:n käyttö opinnoissa. Olitko opiskellut lukion oppimäärän ainakin kertaalleen jo ennen kuin aloitit MAFY:n käytön vai opiskelitko asioita sen avulla? Minua kiinnostaisi myös tietää minkälaisen MAFY:n paketin olit hankkinut ja missä vaiheessa (pysyyköhän pakettien hinta samana riippumatta siitä, hankkiiko sen vuosi vai esim. puoli vuotta ennen lisenssin päättymistä?). Kaikkea hyvää opiskelutaipaleellesi! :)
VastaaPoistaEssi
Kiitos paljon onnitteluista ja kommentista!
PoistaHankin MAFYn vuoden 2017 viimeisenä päivänä ja hinta oli sama kuin olisi ollut kesälläkin. En siis ollut päättänyt vielä syksyllä, mitä materiaalia käytän keväällä, mutta joulun vapaiden aikaan päädyin MAFYyn. Ostin sen lääkispaketin ja pakettivertailua teen vielä MAFY-postauksessa.
Tarkoitus oli alunperin käydä koko lukion oppimäärä syksyllä ennen MAFYä, mutta toisin kävi. Lyhyesti, olin opiskellut kemian kahdesti laskemalla kurssikirjat (Mooli + Reaktio) läpi kesän ja alkusyksyn aikana, sillä siitä minulla ei ollut aiempaa kokemusta. Aloitin bilsan (Lukion biologia) ja opiskelin muistiinpanoja tehden kurssit 1-4. Käytin välillä apuna WSOYn Anatomia ja fysiologia - Rakenteesta toimintaan kirjaa. 5 kurssin kirjan saamisessa kirjastosta oli ongelmia, joten se jäi. Olin kirjoittanut biologian noin viisi vuotta sitten E:nä. Fysiikka oli myös tarkoitus käydä kurssi kerrallaan, mutta huomasin, että se oli turhaa, sillä sen osasin niin hyvin. Kävin jonkin aikaa (muutamat ensimmäiset kappaleet) läpi ABI Fysiikka kirjaa, mutta jätin senkin kesken, sillä pidin taukoa pääsykoeopiskelusta joulukuussa.
Nyt jos tekisin kaiken uudelleen, niin kävisin vain kemian läpi kuten olin tehnytkin. Lisäksi opiskelisin bilsasta syksyllä korkeintaan sen 5. kurssin, koska se on mielestäni niistä vaikein ja muut olivat vielä jotenkuten muistissa. Fysiikasta voisin ehkä käydä sähkön (6) ja magen (7) kurssit läpi, mutta en muita. Aloittaisin MAFYn varmaan hieman aiemmin tai lopettaisin työt kokonaan viimeistään helmikuussa, sillä en todellakaan ehtinyt käymään kaikkea läpi fysiikassa ja kemiassa. Biologian osuuden MAFYssa aloittaisin suunnilleen ystävänpäivän aikoihin.
Kaikki riippuu täysin pohjatasosta, mutta biologian suosittelen jättämään suurimmaksi osaksi vasta keväälle, sillä siinä on niin paljon pieniä "nippelitietoja", että ne unohtuvat helposti. Vain sellaiset vaikeasti hahmotettavat, "isommat" kokonaisuudet kuten soluhengitys tai PCR voi mielstäni käydä etukäteen läpi. MAFYn rinnalla bilsassa on mielestäni hyvä käyttää muutakin materiaalia (lukion kirjoja tai toisen valmennuskurssin kirjaa) tai ainakin googlettaa ahkerasti, sillä itse ainakin kaipasin täydennystä, lisäselityksiä ja erilaisia näkökulmia. Fysiikassa ja kemiassa on MAFYssä itsessään paljon myös perustehtäviä ja siellä on myös ohjeet, miten eritasoiset opiskelijat voivat sitä käyttää. Jos kaipaat perustehtäviä, aloita MAFY ja syksyllä, jos taas perustaso on kunnossa eli lukiokirjat hyvin opiskeltu, voi mielestäni aloittaa myös vasta keväällä. Tämä riippuu myös käytettävästä ajasta. Lataa ihmeessä ainakin se ilmainen kokeiluversio, niin näät millainen se on!
Tsemppiä opiskeluun!