30.8.2017

Näin opiskeli(si)n anatomiaa

Ekan lääkisvuoden opiskelumateriaaleja koskevaan postaukseen tuli lukijalta toive opiskelumetodeista. Tartuinpa härkää sarvista ja rupesin muistelemaan viime syksyä. Tunnisteella "anatomia" löytyy bloginkin puolelta vuodatusta anatomian opiskelusta.

Sinänsä sain anatomiasta ihan riittävästi oppia, varsinkin jos katsoo arvosanoja. Vuoden parhaat arvosanat sain juuri anatomian kursseista. Silti tekisin paljon juttuja toisin, jos nyt opiskelisin tällä tietämyksellä noita kursseja.
Näissä onnistuin:

Aikataulussa pysyminen

Anatomian opiskelussa on niin hirveästi työtä, että se ihan oikeasti kannattaa aloittaa heti. Jos olet lukiossa/aiemmissa opinnoissa tottunut siihen, että viikkoa ennen tenttiä kirjat avataan ekaa kertaa, se ei taida olla anatomian opiskelussa kovin hyvä vaihtoehto.

Hyvä asenne

Välillä tätä oli kyllä haastavaa löytää, mutta pääosin jaksoin pysyä positiivisena :D

Lähipiirin hyödyntäminen opiskelussa

Anteeksi vain, mies ja lapset - taas jouduitte opiskeluni assistenteiksi! Ei tarvinnut muistella vauvaikäisen erityispiirteitä, kun ne olivat silmien edessä jatkuvasti. Ja jos anatomian opiskelu kyllästytti, eiköhän joku lapsista pyytänyt iltasaduksi anatomian kirjaani...
Näissä minulla olisi ollut parantamisen varaa (eli vinkkinä uusille fukseille):

Kopioinnin välttäminen

Jos nyt opiskelisin anatomiaa, yrittäisin ensin opetella asiat ja vasta sitten ne opittuani testata osaamistani tekemällä tehtävät. Termien opettelu on se raskain osuus, joten se kannattaa hoitaa kerralla kunnolla. Oikotietä ei valitettavasti ole.

Kokonaisuuksien hahmottaminen

Tässä pitää miettiä se oma tyyli opetella asioita. Joillekin sopii hyvin yksittäisten asioiden opettelu, toiset, kuten minä, tarvitsevat yksityiskohdille aina sen kontekstin. Nyt osaisin paljon paremmin ottaa tämän huomioon ja aloittaisin opiskelun kokonaisuuden hahmottamisella sen sijaan, että yrittäisin epätoivoisesti painaa mieleen yksittäisiä sanoja, joita en saa mielessäni laitettua mihinkään lokeroon. Samoin nyt ajattelen, että olisi ollut paljon fiksumpaa opetella kerralla kaikki esim. lihakseen liittyvät asiat: lihaksen nimi, mutta myös sen hermotus, origo ja insertio sekä tehtävä. Tässä tuli tuhlattua paaaljon aikaa.

Oheismateriaalin ja mallien hyödyntäminen

Jos nyt aloittaisin anatomian opiskelua, olisin hyvin paljon tarkempi siitä, että ehdin käydä yliopistolla pyörittelemässä anatomisia malleja silloin, kun ne ovat saatavilla. Samoin Essential Anatomya hyödyntäisin heti alusta lähtien kertaamiseen. Sovelluksesta löytyy kohta Quiz, jonka avulla sain kivasti kertailtua luita ja lihaksia.
Anatomian opiskelun aloittaminen oli kieltämättä kunnon palautus maan pinnalle sieltä "musta tulee lääkäri"-unelmakuplasta. Tsemppiä siis fukseille anatomian pänttäämiseen! Ei oo helppoa, mutta lopussa kiitos seisoo :D

2 kommenttia:

 1. Olen 3. vuosikurssilla ja pidän edelleen TLA:ta hankalimpana kurssina tähän mennessä. Vaikken suoraan lukiosta tullutkaan niin opiskelutekniikka haki muotoaan kurssin puoliväliin asti. Minulle oli hyödyllistä tehdä prujujen aukkotäydennystehtävistä Anki-kortit, joiden avulla sitten muistelin nimiä yms. Toki oli Essential anatomy ja muut myös käytössä. Kannattaa myös muistaa, että hyväänkään arvosanaan ei vaadita täydellistä osaamista. Esimerkiksi itsellä ei kyllä origot ja insertiot ollut läheskään kaikista lihaksista hallussa, mutta silti tuli arvosana 4. Nimet ja hermotukset kyllä pääsääntöisesti osasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, unohdin koko kortit, Ankit ja muut! Fuksit, älkää te unohtako noita ;)

   En osaa sanoa, pidänkö itse anatomian kursseja vaikeimpina - hankala verrata erilaisia kursseja keskenään. Sen opiskelu oli kuitenkin niin erilaista, että meni aikaa löytää oma tyyli. Sikäli onkin turhaa antaa vinkkejä, kun jokainen tekee ne omat mokansa :)

   Juuri kuten sanoit, täydellistä osaamista ei todellakaan tarvita. Ja muutenkin vuoden päästä sitä on unohtanut suuren osan asioista, joita vaivalla opetteli... Pitää vissiin tehdä tilaa uudelle :D

   Poista

Kiva kun kommentoit ♥