19.9.2018

J: Viimeiset jutut ja vinkit

Nyt on J:n viimeisen postauksen aika. Pitkä matka on tultu J:n ensimmäisestä postauksesta tähän päivään. Toivottavasti J:n tarina tsemppaa juuri sinua ja muistuttaa, että vuodessa voi saada ihmeitä aikaan! Mikäli haluat palata J:n aiempiin vaiheisiin, kaikki J:n postaukset löytyvät tunnisteella vieraileva bloggaaja. Lämmin kiitos J:lle ajatusten, kokemusten ja vinkkien jakamisesta ja tsemppiä ja menestystä opintoihin ♥ Kuvat omiani, teksti J:n.


Se unohtui mainita MAFY-postauksesta, että eihän MAFYssä kaikkea ole, kuten ei missään muussakaan materiaalissa. Tämän vuoden kokeeseen sattui useampi asia tai aihe, joihin en ainakaan minä MAFYssä törmännyt. Tämän vuoksi on hyvä hakea lisätietoa eri kirjoista tai netistä. Mielestäni ei kuitenkaan ole tarvetta opiskella lukion opetussuunnitelmaa korkeammalla tasolla.

Pääsykoeopiskelu vie aikaa ja voimavaroja. Voikin olla hyvin haastavaa mahduttaa sitä uran tai perheen kanssa samaan aikaan. Tässä kannattaa pohtia omia voimavaroja. Haastetta tähän lisää se, ettei aluksi oikein yhtään tiedä, mitä on tulossa, mitä jo osaa, kuinka paljon tarvitsee aikaa ja lisäksi aina tulee jotain muutoksia. Itse kannatan rauhallista aloitusta, suunnittelua, joustoa, vapaapäiviä, pieniä lomia ja irtiottoja. Jos on jo hyvä pohja, ei mielestäni vielä syksyllä kannata aloittaa kokopäiväistä tai joka päiväistä opiskelua.


 

Olisin kovasti halunnut piirtää kuvia ja erilaisia ajatuskarttoja ja kuvia muistiinpanoihin. Koska en ole visuaalisesti lahjakas ja siten olen aika onneton piirtäjä, tein vain yksinkertaisia listoja ja käytin hyväkseni numerointia. Esimerkiksi maksa hajottaa kolmea, valmistaa seitsemää ja varastoi viittä ainetta. Tämä oli mielestäni aivan loistava tapa minulle, vaikka kauniit muistiinpanot olisivat myös olleet kivoja.

Useilta hakijoilta takavarikoitiin laskin kokeessa. Ole siis tarkkana, että sinulla on oikeanlaiset välineet ja ne on pakattu oikein. Tämä vähentää stressiä ja voit tarkistaa asian jo ilmoittautumisessa näyttämällä välineesi.

Pääsykokeessa muista ”helpot” pisteet. Niitä saa usein esimerkiksi vastauksen alkuun kirjoitetuista ja sievennetyistä kaavoista sekä lukuarvoista, jotka on muutettu laskussa tarvittavaan yksikköön. Tuota tehtävään edes jotain koko ajan, sillä pisteitä voi saada keskeneräisitäkin kaavoista tai lauseista.




Lue tehtävänannot ja etenkin aineisto kynän kanssa. Ympyröi ja kirjoita marginaaleihin apusanoja. Käytä nuolia tai huutomerkkejä, joilla kiinnität huomioisi oikeaan asiaan nopeasti. Useissa tehtävissä joutuu tehtävänantoa katsomaan monta kertaa, jolloin merkinnät nopeuttavat. Kun vilkaisu riittää, eikä tarvitse lukea uudelleen koko tekstiä, säästät paljon aikaa. Harjoittele tätä tehdessäsi harjoituskokeita, sillä tottumattomalle tämä on yllättävän haastavaa.

Jos jokin tehtävä tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta ja ahdistavalta, usein auttaa, kun hetken hengittää ja päättää tehdä edes jotain. Itse suosittelen tehtävänannon lukemista uudelleen kynän kanssa, jolloin teksti aukeaa paremmin. Näin voi saada edes jonkun ajatuksen mieleen. Näin kävi myös minulle kokeessa. Tehtävän 12 kohdalla meinasin nostaa kädet pystyyn ja todeta ettei tästä tule mitään. Hengitin ja luin sen uudelleen, tein muutaman merkinnän ja siirryin seuraavaan. Uudella kierroksella paneuduin siihen uudelleen ja loppujen lopuksi sain raavittua siitä kokonaiset 6 pistettä!




Vielä loppuun haluan kertoa, että on ollut todella hyödyllistä kirjoittaa näitä postauksia, sillä niiden avulla on saanut reflektoitua omaa ajattelua ja siten huomannut, milloin on aika muuttaa suunnitelmaa. Suosittelen siis kaikille pitämään jonkinlaista lukupäiväkirjaa tai projektipäiväkirjaa. Tsemppiä, uskallusta, energiaa, onnea, voimaa, rohkeutta ja positiivisuutta sekä kaikkia muita mahtisanoja kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥