14.8.2017

Opiskelijoiden kokemuksia Kuopiosta

Liian kauan aikaa sitten mainitsin, että tekeillä on Kuopiosta opiskelukaupunkina kertova postaus. Jokaiselle blogin lukijalle on varmaan tullut selväksi, että minä perheineni olen viihtynyt Kuopiossa varsin hyvin. Tällä kertaa kokemuksiaan kertovat neljä eri alan opiskelijaa, jotta saisitte mahdollisimman monenlaisten opiskelijoiden näkemyksiä. Nämä mielipiteet ja kokemukset eivät tietenkään ole kaikenkattavia :)

Opiskelija A: opiskelee farmasian laitoksella proviisoriksi kohta viidettä vuotta
Opiskelija B: opiskelee amk:ssa tekniikan alaa
Opiskelija C: opiskelee sosiaalitieteitä kohta kolmatta vuotta
Opiskelija D: opiskelee sosiaali- ja terveysalaa amk:ssa


Kuopio, opiskelu, yliopisto, amk, kaupunki


Kuopio asuinpaikkakuntana yleisesti

A: "Kuopio on sympaattinen ja ihmisenkokoinen kaupunki. Koin itseni tervetulleeksi tänne muuttaessani ja ihastuin erityisesti järven läheisyyteen. Kallavesi tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden. Parasta on melontaretket alkukesästä myöhäiseen syksyyn, ruska-aikaan saakka sekä sydäntalvella luistelu järvenjäällä ja kevättalvella hiihtely kantohangilla."

B: "Ihmiset ovat Kuopiossa lämpimiä. Täysin vieraatkin tulevat jututtamaan ja heitä on helppo jututtaa itsekin."

C: "Kuopio yleisesti ottaen on lunki ja sopivan maalainen kaupunki. Suosikkipaikkojani Kuopiossa ovat tunnelmalliset rantakalliot Vänärillä (Väinölänniemi) sekä kuuluisa Kuopion tori. Torilla on kiva tunnelma, ja ihmiset käyvät rennosti kauppaa. Kuopion torilla ja kauppahallissa kävellessä tuntuu kuin olisi reissussa. Tykkään myös lenkkeillä Puijolla: suuren metsän keskellä oleskelu rauhoittaa ja tuo tasapainoa opiskeluun. Mäkihyppypaikan vieressä on mahdollista juosta portaita ja kohottaa siten kuntoa."

D: "Mun mielestä Kuopio on just sopivan kokoinen, ei liian iso, ei liian pieni. Löytyy kaikki tarvittavat palvelut mutta kuitenkin helppo sisäistää ja päästä sisälle. Luonto on lähellä."


Kuopio, ympäristö, Kallavesi, luonto, kaupunki, opiskelu


Kommentteja opiskeluun ja opiskelupaikkoihin liittyen

A: "Yliopisto on mukava paikka opiskella. Tunnelma kampuksella on hyväntuulinen ja hmm.. sorrunkohan ylisanoihin jos sanon että inspiroiva. Työn tekemisen meininki on opiskeluympäristössä minusta kannustava. Itseopiskelutilat yliopistolla ovat toimivat, mutta ruuhka-aikoina riittämättömät. Lisäksi ergonomiaan toivoisin parannusta. Esimerkiksi seisomapisteitä itseopiskelutiloissa saisi olla invapisteen lisäksi ihan muutenkin."

B: "Varsinkin kesäisin tehtävät harjoittelut antavat hyvät eväät työelämään. Kuopiossa opetetaan 3D-mallintamista, joka on aktiivisessa käytössä. Se on *monta peukkua ylöspäin*"

C: "Sosiaalitieteiden opiskelijalle yliopistolla opiskelu on rauhaisaa. Kirjastolla on mahdollista lukea tenttikirjoja ja kirjoittaa esseitä laadukkailla tietokoneilla. Ympyrät ovat suhteellisen pienet, joten samat naamat tulevat päivittäin kirjastolla käyvälle hyvin tutuiksi. Sanomalehtien lukeminen ja kahvittelumahdollisuus esim. kahvila Snellarissa opiskelujen lomassa piristävät päivää. 

Sosiaalitieteiden opiskelu on aika itsenäistä, joten lukeminen myös esimerkiksi omalla kämpällä on mahdollista, jos tuttaviin törmääminen yliopistolla vaikeuttaa keskittymistä. Päivän päätteeksi saatan monesti jäädä vielä yliopistoliikunnan järjestämiin jumppiin. Liikuntamahdollisuudet eivät ole ehkä aivan samaa tasoa kaupallisten kuntosalien kanssa, mutta edullinen hinta sopii hyvin opiskelijabudjetille."

D: "Terveysalalla amk:ssa opiskelu sisältää paljon harjoitteluja, mikä on hyvä asia. Ruoka on hyvää (Katri Antellin ravintola). Sykettä-tarralla on hyvät liikuntamahdollisuudet, vaikken olekaan niitä paljoa hyödyntänyt."
Lopuksi Kuopio vs. muut kaupungit

A: "Kuopio on ensimmäinen ja ainoa opiskelukaupunkini kotikaupungin ja lukion jälkeen. Kaksi kesää olen viettänyt Vaasassa, joka myös on yliopistokaupunki. Kuopiossa ja Vaasassa on jotain samaa, vaikka toisaalta ne ovat kuin vastakohdat. Ympäristö on molemmissa vesiteemainen: Kuopiossa järvi ja Vaasassa meri on aivan keskustan tuntumassa. 

Tunnelma on kuitenkin hieman erilainen. Kuopion tori kalakukkokojuineen ja lupsakkoine myyjineen kutsuu viihtymään erilailla kuin Vaasan tori jäyhempine suomen- ja ruotsinkielisine kauppiaineen. Vaasa on erittäin kansainvälinen kaupunki runsaan maahanmuuton ansiosta. Kieli on siellä haaste paitsi suomenruotsalaisuuden, myös maailman kielien ansiosta. Kansainvälisyyden toivoisi lisääntyvän Kuopiossakin."

B: "Kuopiossa joutuu jonottamaan pidempään esim. Kelan tms. toimistoon kuin vaikka pienemmällä paikkakunnalla, jolla olen asunut."

C: "Kuopio verrattuna muihin kaupunkeihin on keskikokoinen; esimerkiksi Joensuuhun verrattuna Kuopio on suurehko kaupunki, mutta pääkaupunkiseutuun nähden pieni ja kompakti. On mukavaa, että suurin osa paikoista on kävely- tai pyöräilymatkan päässä. Keskustassa ei, ikävä kyllä, ole kauhean hyvät shoppailumahdollisuudet, mutta kauppakeskus Matkus on kohtuullisen bussimatkan päässä keskustasta."

D: "Olen asunut useamman vuoden Kuopion lisäksi toisessa, jonkin verran isommassa kaupungissa. Jotain kertoo varmasti se, että muutin sieltä takaisin Kuopioon heti, kun se oli mahdollista."


Kuopio, Kallavesi, kaupunki, tori, maasto, mäkinen,


Muita huomioita Kuopioon muuttoa harkitsevalle:

"Kuopioon muuttavan on hyvä varautua mäkiseen maastoon – kannattaa ottaa tämä kunnon kohottamisen kannalta!"

"Kallaveen saaristossa on paljon retkeilypaikkoja, joihin jokaisella on oikeus rantautua ja nauttia luonnon rauhasta."

"Oman kämpän löytää kyllä eikä kesätöidenkään saanti ole aktiiviselle ihmiselle mahdottomuus!"


Kuopio, asunto, opiskelija, retkeily, harrastus


Jos nyt noista kommenteista voi jotain päätellä, Kuopiossa viihtyy ainakin luonnon läheisyydestä pitävä ja aktiivinenkin opiskelija :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥