6.11.2017

Marraskuinen maanantai - vinkkejä viikon aloitukseen

Marraskuu on alussa, kirkasvalolamppu kaivettu taas esiin piristämään mustia aamuja ja fysiologian uusinta on ihan kohta. Jos jotain vaihetta syksyssä inhoan, se on tämä. Ollaan jo kaukana alkusyksyn innostuksesta mutta jouluun (ja lomaan!) on vielä liian pitkä aika. Joulufiilistelyt on tosin jo aloitettu, ja ensilumikin käväisi maassa. Tällä hetkellä ikkunasta näkyy harmaa ja sateinen maisema, joten se siitä lumesta :( No, on toki plussakeleissäkin puolensa.




Mutta nyt itse asiaan eli siihen, miten saa arjesta otteen:

1. Viikkosuunnitelma

Joka viikon lopulla teen seuraavaksi viikoksi suunnitelman. Listaan viikolle kolme tärkeintä tavoitetta sekä muutaman lisätavoitteen, joihin voin jatkaa, jos aikaa jää. Suunnitelma helpottaa arkiviikon aloitusta, kun maanantaita ei tarvitse käyttää sen miettimiseen, mikä nyt mahtaakaan olla tärkeintä. Samalla viikkosuunnitelma vähentää stressiä, koska tiedän, mikä on juuri nyt kiireellistä. Tietysti viikkosuunnitelmaan voi laittaa myös muut pakolliset hoidettavat asiat, jolloin niillekin on oma suunniteltu ajankohtansa.

2. Rauhallinen aloitus

Jos on viikonlopun tai loman rentoutunut, voi olla aluksi vaikeaa päästä opiskelurytmiin. Itse aloitan opiskelun hyvin kevyesti suunnilleen tahdilla vartti opiskelua, viisi minuuttia taukoa. Vähitellen pidennän opiskeluun käytettyä aikaa niin pitkäksi kuin hyvältä tuntuu. Pääasia on kuitenkin pitää tauot lyhyinä, jotteivät muut asiat vie huomiota liian vahvasti. Varsinkin nyt pimeään vuodenaikaan tuntuu, että tarvitsee vähän herättelyä, ennen kuin opiskelu alkaa sujua. Siksi rauhallinen aloitus toimii omalla kohdallani hyvin.




3. Hyvä fiilis

Joskus tämän hakemiseen etenkin maanantaiaamuna saa käyttää tovin jos toisenkin. Itse satsaan erityisesti maanantaisin siihen, että kaikki sujuu mahdollisimman mukavasti ja sujuvasti. Vaatteet ja muut laitetaan valmiiksi, ja lapsia muistutellaan illalla seuraavasta hoitopäivästä. Kiukkuiset, kiireiset aamut pilaavat helposti fiiliksen, ja lasten luotsaaminen hoitoon on siinä mielentilassa tuskaista. Olen todennut tarvitsevani oman rauhallisen aamuhetken, jotta päivä ja viikko lähtee hyvin käyntiin. Aamuhetkeeni kuuluu aamupala kirkasvalolampun ääressä ja puhelin tai kirja siinä vieressä. Kun olen saanut itselleni mukavan kiireettömän fiiliksen, on niin paljon helpompi keskittyä opiskelujuttuihin.

4. Asia kerrallaan

Varsinkin, jos viikonloppuna ei ole uhrannut ajatustakaan opiskelulle, maanantaiaamuna saattaa odottaa melkoinen tehtävätulva. Tehtävälistan purkamiseen ei auta multitaskaus, koska se on loppujen lopuksi - ainakin omalla kohdallani - melko tehotonta. Opiskelu tai työ ei tekemällä lopu, joten täydellisyyttä on turha tavoitella. Mutta kun jostain aloittaa, saa väkisinkin jotain valmiiksi. On kuitenkin helpompaa käsitellä yhtä asiaa kerrallaan kuin sukkuloida monen erilaisen tehtävän välillä. Samalla tehtävään pystyy syventymään paremmin, kun tietää, että kaikille muillekin tehtäville on oma aikansa (ks. kohta 1).





Ei anneta marraskuun mustuuden lannistaa! Siksipä laitan tähän kuvitukseksi huonolaatuisia mutta ah niin jouluisia tunnelmallisia fiilistelykuvia kodistamme, johon ihan omin lupineni laittelin vähän kaamosvaloja :) Jotain iloa oltava marraskuussakin, eikö?


Tsemppiä ja valonpilkahduksia synkkyyden keskelle!

2 kommenttia:

  1. Ehdottomasti haluan lisätä listaan yhden vinkin liittyen pimeään marraskuuhun: kun tulee se marraskuinen päivä, jolloin paistaa aurinko, niin mene ulos ja pysy siellä (:D). Ei vaan, jos vain mahdollista kannattaa nauttia siitä harvinaisesta valoilmiöstä, jos vain ihan pakolliset asiat, kuten kipeät lapset ja työvuorot antaa mahdollisuuden - yhdestä aurinkoisesta päivästä saa niin paljon energiaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri! Auringonvaloa ei todellakaan saa liikaa marraskuussa, joten pitää ottaa hyöty irti aurinkoisista päivistä. Kunhan nyt saisi tänne sellaisia tuon sateen ja harmauden sijaan ;)

      Poista

Kiva kun kommentoit ♥