2.1.2018

Lasten kanssa lomalle

Tämän vuoden tavoitteita saatte odottaa vielä hetken, sillä vuoden 2018 eka postaus käsittelee jotain ihan muuta. Ensimmäinen ulkomaanmatka tällä jengillä koittaa ihan just kohta, jee! Parin vuoden takaisella Euroopan-autolomalla kuopus oli vasta salamatkustajana :) On selvää, että lasten kanssa matkustaessa tarvitsee sekä suunnitella että pakata mukaan aika paljon enemmän kuin yksin tai kaksin matkustaessa. Yritän (joskin aina epäonnistuen) matkustaa mahdollisimman vähällä tavaralla, mutta lasten kanssa "tarpeellinen" tavaramäärä lähtee vielä enemmän lapasesta. Tietenkin paljon matkustavalla rutiinit ovat ihan erilaiset kuin tällaisella satunnaismatkailijalla.
Matkan sisällön suunnittelu

Lasten (ainakin meidän muksujen) kanssa lomasuunnitelmille pitää jättää väljyyttä. Ei vaan toimi, että heti aamusta ponkaistaan rannalle, siitä shoppailemaan ja iltapäiväksi vielä vesipuistoon. Toki vanhempien luonteenlaatu vaikuttaa suunnitelmiin myös - menevämmät haluavat tietenkin enemmän tekemistä kuin rauhallisemmat.

Suunnittelussa pitää ottaa huomioon eri asioita kuin aikuisten matkalla. Nähtävyyksien tai tapahtumien osalta pitää huomioida, että paikkaan pääsee rattailla. Tilavat wc:t ja/tai lastenhoitohuone on aina iso plussa, samoin lapsiystävälliset ravintolat. Lasten läsnäolo pitää huomioida jo lomakohteen sekä hotellin valinnassa. Kuumimpiin maihin tai pitkien lentomatkojen päähän en halua lähteä pienten lasten kanssa. Itse en myöskään vaadi majapaikalta kovin suuria, mutta lasten kanssa tilanne on eri. Tällä kertaa päädyimme huoneistohotelliin, joka on keittiöineen ja varusteluineen lapsiperheelle paljon käytännöllisempi kuin "pelkkä" hotellihuone.
Pakkaus on oma lukunsa, jota sivumennen sanoen inhoan. Aina tuntuu, että jotain jää tai on väärässä paikassa. Vaikka tiedänhän minä, että on siellä perilläkin kauppoja! Seuraavana hyväksi havaittu lista perustuotteista, jotka lähes automaattisesti pakataan matkaan:

mukaan lentokoneeseen
vaippoja
pyyhe
vaihtovaatteet + mukavat matkustusvaatteet ylle
kosteuspyyhkeitä
riittävästi juotavaa
isommille puuhapaketit (ajattelin koota jokaiselle oman pussin, jossa on tekemistä ja naposteltavaa)
tabletti ja kuulokkeet + adapteri
meillä lapset syövät aterian, joten erillisiä vauvanruokia ei tarvitse


matkalaukkuun
vaatekertoja säähän kuin säähän
vaippapaketti (tyhjetessään antaa sopivasti tilaa tuliaisille ja ostoksille)
sateenvarjo - toimii tarvittaessa myös päivänvarjona
viltti tai iso huivi tarpeen mukaan lämmittämään tai varjostamaan
(kantoliina, -reppu tai vastaava)
käsidesiä
aurinkovoidetta
varmuuden vuoksi
kuumemittari
kipulääkettä
nenä-Friida
keittosuolatippoja
Osmosal-juomajauhetta ripulin varalle
puhdistusainetta
sidetarpeita
laastareita
hydrokortisonivoidetta
perusvoidetta


lisäksi selvitettävä ja huolehdittava

rattaat ja niiden kuljetus - saako ottaa mukaan portille vai pitääkö laittaa saman tien ruumaan
autonvuokraukseen mukaan lastenistuimien vuokra
perusasiat, kuten passit, eurooppalainen sairaanhoitokortti ja rokotukset kuntoon
Ihan viimeisenä ja kaikista tärkeimpänä vanhempien pitää varata mukaan lisävarusteena saatavaa malttia ja kärsivällisyyttä. Kun itse pysyy rauhallisena tilanteessa kuin tilanteessa, on todennäköisempää, että lapsetkin pysyvät. Kerron sitten loman jälkeen, miten matkat ja loma kokonaisuudessaan meni. Pitäkää peukkuja aurinkoiselle ja rentouttavalle lomalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥