27.8.2018

Pikakuulumiset

Moikka ja kivaa uutta viikkoa! Neljäs viikko kliinisiä opintoja pyörähti tänään käyntiin, ja kuten kenties voitte postaustahdista eli postausten puutteesta päätellä, tiivis alku pääsi yllättämään. Ekasta viikosta jo kirjoittelinkin aiemmin. Toinen viikko sisälsi melkoisen määrän (joka päivä klo 8-16) potilaan tutkimisen (POTT) luentoja, joiden sisällön osaamista testattiin viikko sitten alkukuulustelussa. Viime viikolla pääsimme myös kunnolla ryhmäopetusten pariin, ja sama jatkuu tällä viikolla.
 
Kalenteria täyttävät ryhmäopetusten lisäksi kuuden eri kurssin luennot. On ollut vähän opettelemista, kun liki jokaiseen kurssiin liittyy vielä omatoimisia tehtäviä ja muita suorituksia. Toivottavasti oma aikataulutus- ja opiskelurutiini alkaa taas pikku hiljaa löytyä!
 
 
 

Tällä hetkellä mies viettää viimeistä lomaviikkoaan lasten kanssa, ja minä saan keskittyä opiskeluhommiin. Ensi viikosta alkaa taas perusarki, jonka sujuminen on aina mysteeri. Saa nähdä, sairastellaanko tänä vuonna samassa mittakaavassa kuin viimeksi - ainakaan poissaoloihin ei ole samalla tavalla varaa kuin ennen. Joka tapauksessa on mukavaa, kun kukin perheenjäsen saa palata tuttuun paikkaan eikä kenenkään tarvitse sopeutua uusiin paikkoihin tai päivärytmeihin.
 
Nyt jatkan keuhkosairauksien alkutenttiin lukemista ja huomiseen potilaantutkimisopetukseen valmistautumista. Ehkä jossain välissä ehdin avata lisää fiiliksiä ja tämän vuoden suunnitelmia. Tsempit alkaneeseen viikkoon!
 

22.8.2018

J: Laskimet ja laskinharjoittelu


Mukavaa keskiviikkoa! Pääsykoejutut jatkuvat J:n postausten muodossa vielä hetkisen, joten kaikki ensi kevään kokeisiin menoa suunnittelevat kuulolle. Ja hei, molemmat laskimet odottavat vielä uutta omistajaansa! :) Teksti ja kuvat: J.

Kuvien laskimet ovat myynnissä 7 euron hintaan. Jos laskimet kiinnostavat, laita viestiä osoitteeseen tasapainoiluablog@gmail.com.




Laskimet

Ostin helmikuussa CASIO SL-450S -laskimen, jota myös MAFYvalmennus suositteli. Se oli ollut huhupuheitten mukaan viime vuoden suosituin laskin. Laskimen hyviä puolia ovat laskutoimituksen symboli näytössä ja näppäimet. Näppäimiä on kevyt painaa ja koska ne ovat kaukana toisistaan, hutipainalluksien määrä vähenee. Huonoa taas oli se, että muistia ei voinut tyhjentää kesken laskun eli muisti piti tyhjentää aina ennen laskua. Laskimessa muistin luku tulee näyttöön ennen kuin sen voi tyhjentää. Huhtikuun alussa tilasin CASIO Petite fx:n, sillä halusin varaslaskimen kokeeseen ja olin lukenut, että tässä muistin voisi tyhjentää kesken laskun. Tässä laskimessa miinusta tuli näppäimistä, sillä niitä piti painaa kovaa ja minulle kävi monesti niin, ettei laskin ottanut painallustani ja jouduin aloittamaan alusta. Laskimet toimivat hieman eri tavalla, joten sitä piti harjoitella. Kokeessa käytin enemmän SL-450s:ää, mutta käytin toista laskinta ”apunäyttönä” eli pystyin laskemaan jonkin laskun alkua toisella ja tekemään välissä jotain toisella. Kokeessa ei ole aikaa ”säätää” laskinten kanssa, mutta joissain tehtävissä koin suureksi avuksi kahden laskimen käytön.




Laskinharjoittelu

Pohdin aiemmissa postauksissa jo syksyllä, että milloin olisi hyvä alkaa käyttää nelilaskinta. Matemaattiset taitoni ovat hyvät, vaikka laskurutiini ei ollutkaan niin hyvä kuin aluksi kuvittelin. Tämän vuoksi keskityin vain tekemään suuren määrän erilaisia tehtäviä enkä käyttänyt aikaani nelilaskimen kanssa jumppaamiseen. Käytin siis sekä symbolista- että funktiolaskinta aluksi. Esimerkiksi toisen asteen yhtälöt laskin suurimmaksi osaksi symbolisella laskimella. Kuitenkin välillä käytin nelilaskinta, jotta käsinlaskemisen taito ei unohdu kokonaan. Tein kaikki harjoituskokeet nelilaskimella. Nelilaskimella laskin huhtikuun alusta saakka lähes kaikki tehtävät. MAFYssä on kuuden tehtävän paketti nelilaskin harjoitteluun, jonka tein ennen ensimmäistä harjoituskoetta. Sen kummemmin en käyttänyt aikaani nelilaskimen opetteluun tai esimerkiksi logaritmien laskemiseen. Kannattaa tarkastella omia taitoja ja sen mukaan ajoittaa laskinharjoittelu. Jos taitosi ovat heikommat, tulee harjoittelu aloittaa aiemmin. Minusta harjoituskokeet tai vanhat pääsykokeet auttavat hahmottamaan tätäkin taitoa.

Tsemppiä uuteen lukuvuoteen tai hakuvuoteen kaikille! P.S. Youtubeen on tullut paljon hakuvideoita, joten niistäkin kannattaa poimia opiskeluvinkit talteen.


10.8.2018

Klinikan eka viikko

Ihanaa, perjantai! Oli tarkoitus kirjoitella fiiliksiäni ennen klinikan aloitusta, mutta keskityinkin nauttimaan viimeisistä lomapäivistä mökkeilyn merkeissä. Jonkinlainen kooste tästä vuodesta on kuitenkin tulossa. Selkeästi huomaa eron lomailussa ja opiskelussa jo näin ekan viikon jälkeen. Tällä hetkellä olo on yhtä aikaa väsynyt ja aktiivinen.




Ensimmäinen viikkoni klinikassa on sisältänyt

18 luentoa kolmen päivän aikana eli ihan kivan pitkiä päiviä
Pari infoa (potilas-lääkärisuhteeseen ja potilaan tutkimiseen liittyen)
Potilashaastattelun
Ryhmäopetuksen edelliseen liittyen (joka tuli omalta kannaltani vähän myöhässä)
Kesän syvärihomman viimeistelyn

Lisäksi olemme saaneet pukukaapit, joskin parin kanssa, ja tutustuneet KYS:n ihmeelliseen maailmaan. Vaikka olen parin viime kesän aikana seikkaillut sairaalalla onnistuneesti, monet tilat, joita nyt käytämme, olivat tähän asti vieraita.  

Ensimmäistä kertaa lääkisopiskeluni aikana istuin ihan jokaisella luennolla. Tästä eteenpäin käsiteltävät asiat ovat sen verran erilaisia kuin aiemmin, että aion todellakin ottaa luennoista kaiken irti. Mitä käytännöllisempiä asioita käsitellään, sitä paremmin pystyn luentoja hyödyntämään omassa opiskelussani, kun taas teoriaa opiskelen mieluiten omaan tahtiin ja tyyliin.




Minä ja lapset ollaan siis palailtu perusarkeen, mies jatkaa vielä kesätöissään ensi viikon. Sitten mun elämä vähän helpottuu, kun hän pitää lasten kanssa vähän lomaa ennen omien opiskelujensa alkua. Vähän meinaan alkuun väsytti, kun lomalla oli tottunut nukkumaan jopa puoli yhdeksään, mutta kasin aamuina herätys on kuudelta... Joka tapauksessa vuosi on aloitettu innokkaana, kuten kuuluukin!

Syväreistä sen verran, että aineisto on nyt kasassa. Kuten tässä vaiheessa tiedämme, viime syksyn syväritavoitteet eivät täyttyneet sitten yhtään, minkä vuoksi alkuperäinen aikomukseni saada syvärit valmiiksi ennen klinikkaa jouduttiin hautaamaan. Uusi varovaisesti asetettu aikatauluni olisi saada homma purkkiin tämän syksyn aikana. Mikäli mitään yllättävää ei esiinny, pidän tätä hyvin realistisena. On kuitenkin hyvä, ettei ohjaajieni puolesta projektilla ole mikään kiire, koska omassa elämässäni muuttujia riittää.




Itselläni on klinikasta ja kaikesta tulevasta melko positiivinen fiilis. Tablettini sen sijaan taisi stressaantua minunkin edestäni, koskapa lakkasi kokonaan toimimasta. Toivottavasti se on huollon jälkeen paremmassa vireessä!

Ihanaa viikonloppua ♥

2.8.2018

Lomatunnelmia

Viimeisiä kesälomapäiviä viedään, sillä maanantaina käynnistyy 3. lääkisvuosi ja paljon odotetut kliiniset opinnot. Olemme lasten kanssa lomailleet nyt jo hetken, ja tämä viikko saadaan vielä viettää rentoa kesäelämää. Tähän asti loma on vierähtänyt sujuvasti kotiympyröissä, vaikkakin viime viikonloppuna käväisimme muutaman päivän Etelä-Suomessa hellettä paossa. Meidän kämppämme on niin kuuma, että olen moneen otteeseen kiittänyt onneani, etten ollut tänä kesänä 3-vuorotyössä. Vaikka viime kesä oli "kylmä", yövuorojen välissä nukkuminen jäi vähälle kuumuuden vuoksi, kun aina heräsin liian aikaisin hikisenä ja päänsärkyisenä. Jokin sentään meni tänä kesänä nappiin!




Helteen vuoksi lomani on ollut äärimmäisen laiska. Lähes kaikki kiinnostavat muka-pakolliset lomapuuhat ovat saaneet väistyä ulkoilun (varjossa ja vain aamu- tai ilta-aikaan) ja uinnin tieltä. Kai sitä siivota ehtii myöhemminkin, vaikkapa syksyn viileinä iltoina ;) Muutakin pienempää ja suurempaa murhetta on kesän aikana ollut, mutta pääosin hyvillä fiiliksillä olemme saaneet latautua uutta lukuvuotta kohti. Kesän kohokohtana oli tietenkin ensitapaaminen äärimmäisen suloisen ja valloittavan pikkuisen kanssa - lastemme serkun ja minun ensimmäisen siskonlapseni ♥ Miten voikin joka kerta unohtaa, kuinka pieniä vauvat ovatkaan! Hänelläkin oli ikää "jo" kuukausi, ja silti tuntui, ettei kukaan meidän vauvoista todellakaan ollut edes syntyessään näin pieni (vaikka totuus on tietenkin toinen) :D




Loma tuntuu loppuvan aina ennen kuin ehtii kunnolla alkaakaan - kesähän kaiketi jatkuu vielä pitkään ainakin säiden puolesta. Viimeisen lomaviikon huvetessa tuntuu, ettei todellakaan ole valmis palaamaan arkeen. Tässä vaiheessa fiilis on, etten edes halua koko klinikkaan, kun pikkuinen paniikinpoikanen uhkaa nostaa päätään ensi vuotta ajatellessa. Edessä on kuitenkin paljon totuttua enemmän pakollista opiskelua, mikä meidän tilanteessamme tarkoittaa ennennäkemätöntä aikataulusäätöä. Tukiverkostoa on kuitenkin rakennettu tänne Kuopioon jo parin vuoden ajan, ja lastenvahtireservissä löytyy, joten ehkäpä tästäkin vuodesta jotenkuten selvitään. Ja jos ei selvitä, saatte kuulla siitäkin.




Tälle viikolle ennen klinikan alkua jää vielä hankittavaksi työkengät (ellen mene edellisillä) ja muutama muu pienempi hankinta. Nimineula on tilattuna (lääketieteen kandidaatti, ajatelkaa!) ja stetarit jo valmiina. Jos unohdetaan tuo aiemmin mainittu paniikinpoikanen, oikeastaan olen aika innoissani. Tästä tulee kivaa - tuleehan? :)

1.8.2018

J: MAFY osa 2

Moikka! Tänään on jälleen J:n vuoro ja toisen MAFY-postauksen aika. Ensimmäisessä osassa käytiin läpi fysiikan, kemian ja biologian opiskelu etenemiskaavioineen - käy katsomassa, mikäli kiinnostaa! Teksti ja kuvat: J.


Harjoituskokeet

Harjoituskokeista tykkäsin ja ne vastasivat mielestäni täysin aiempia pääsykokeita. Tein niistä myös taulukon, josta seurasin omaa kehitystä. MAFYn sivuilta voi lukea lisää, mitä taulukon arvot tarkoittavat. Toki tässä tulee huomioida, että tarkastin kokeeni itse MAFYn ohjeiden mukaan. Ohjeet ovat kuitenkin hyvin tarkat (vrt. YO-kokeiden malliratkaisuihin), joten pisteet ovat realistiset. Kokeissa 4 ja 5 minun oli vaikea keskittyä ja alisuoriuduin. Lisäsinkin taulukkoon punaisen viivan, joka mielestäni kuvastaa todellista osaamista tai kehitystä. En millään meinannut uskoa, että olen oikeasti niin hyvä, että yllän kärkikastiin. Kokeet siis antoivat valtavasti lisämotivaatiota ja uskoa itseeni. Oikeassa pääsykokeessa vastauslomake olikin erilainen kuin harjoituskokeissa tai edellisinä vuosina ja kaavaliitekin näytti eriltä kuin olin tottunut. Tämä aiheutti kokeessa pienen alkuhämmästyksen, sillä vastauslomake oli mielestäni jotenkin sekavan näköinen ennen kuin siihen tottui.




MAFYn eri kurssien vertailu

Mitä eroa on lääkiskurssilla YO tai DI -kursseihin? Kaikissa on hyvin paljon samoja tehtäviä. Lääkiskurssisa tehtäviä on eniten ja ne ovat mielestäni soveltavampia. DI-kurssissa löytyy tosi vaikeita tehtäviä, ehkä vaikeampia kuin lääkiskurssisa. Lääkiskurssissa on myös vanhoja DI-pääsykoetehtäviä, joten ei sielläkään helpolla pääse. Toki lääkiskurssisa saa myös harjoituskokeet, jotka olivat minulle hyvin tärkeitä koeharjoittelun osalta. Mielestäni ne kertoivat hyvin omasta tasosta ja en ehtinyt tehdä lainkaan vanhoja pääsykokeita, joten siksikin ne olivat tärkeitä. Jos minulla ei nyt olisi varaa ostaa lääkiskurssia, tilaisin varmaan YO-kurssit ja sitten harjoituskokeet jostain erikseen. Joillakin valmennuskurssiyrityksillä harjoituskokeet ovat kamalia sekä ulkoisesti että sisällöllisesti, joten suosittelen tilaamaan kokeet esimerkiksi MAFYltä. Sen pitäisi onnistua ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Pääsykoe ei ole sähköinen, joten en tiedä, miten lukioiden sähköiset YO:t vaikuttavat YO-kurssien materiaaleihin. Mutta suosittelen kyllä lääkiskurssia, jos se vain on mahdollista hankkia!

MAFYn arviointi ja vertailu

Mielestäni automaattinen kertaustoiminto ja selkeät ohjeet etenemisessä ovat MAFYn parhaita puolia. Aikaa ei mene hukkaan, kun tietää mitä pitää tehdä seuraavaksi. Tärkeää on myös se, että ensin tehdään riittävästi perustehtäviä, jonka jälkeen haastavia ja soveltavia tehtäviä on paljon. Kun opiskelin vielä kirjoista (kesä ja syksy 2017) merkitsin aina ne tehtävät, joita en osannut ja tein ne uudelleen seuraavana päivänä. Jatkoin tätä niin monta päivää, kunnes osasin tehtävät ilman apua. Jos löytyy sellaiset materiaalit, joissa on selkeästi merkitty aihealueittain eri tasoisia tehtäviä ja paljon haastavia, soveltavia tehtäviä, niillä voisi hyvin korvata MAFYn. Materiaalien vertailu etukäteen on haastavaa, sillä niitä ei voi tilata koekäyttöön tai tarkasteltavaksi. Lisäksi opiskelijalla pitää olla tarpeeksi itsekuria kerrata ja tehdä kunnolla eikä vilkaista heti oikeita ratkaisuja. Olisin kaivannut MAFYyn selkeämpiä ohjeita siitä, milloin kaavaliite riittää ja milloin tarvitaan arvoja MAOLsta. Lisäksi tehtävät tai ratkaisut päivittyivät omaan tahtiinsa ja olisin kaivannut päivityksistä jotain tiedotetta tai koontia. Muuta negatiivista minulla ei ole MAFYsta.