11.2.2017

112-päivä

Tänään vietetään eurooppalaista hätänumeropäivää, jonka tarkoituksena on tehdä hätänumero 112 tunnetummaksi. Vaikka tänään onkin virallinen päivä (11.2.), erilaisia tapahtumia on järjestetty pitkin viikkoa. Tänä vuonna 2017 kampanjan pääkohderyhmänä ovat perheelliset. 112-päivän kotisivuilta löytyy tietoa 112-päivästä ja hätänumerosta sekä erilaisia tapahtumia. Sieltä voi myös ladata Turvallinen koti vauvalle -oppaan. Perheellisenä ja terveysalan ammattilaisena turvallisuus on sydäntäni lähellä. Suuri osa tapaturmista olisi ennalta ehkäistävissä, vaikka kaikkea ei tietenkään voi ennakoida.


112, hätänumero, lapsiperhe, turvallisuus, ennakointi, turvallinen koti

Pienten lasten kanssa vaaroja riittää. Pienet vierasesineet, kuumat keittoastiat, putoamiset, pesuaineet ja lääkkeet - kaikki todellisia vaaranpaikkoja. Kolmen lapsen myötä on tullut väkisinkin pohdittua kodin turvallisuutta. Pienet lelut ja muut esineet säilytetään korkealla, lääkkeet ja pesuaineet lasten ulottumattomissa. Liedestä meillä oli pitkään kaikki nupit irti, jotteivät lapset päässeet kääntelemään levyjä päälle. Samoin palovaroittimia meillä on useampia kuin laki vaatii. Muovipussit, veitset ja narut säilytetään nekin lasten ulottumattomissa. Pienillä teoilla saa lisättyä turvallisuutta huomattavasti. 

Meillä on jälleen tullut uusia haasteita kodin turvallisuuteen, kun kuopus 1v2kk on oppinut kuljettamaan pientä jakkaraa ympäri kämppää. Sen avulla hän kurkottelee 80-senttisellä varrellaan milloin minkäkin lipaston ja kaapin päälle. Tähän asti ne ovat olleet "turvallisia" paikkoja pitää koriste-esineitä tai laskea hetkeksi jokin esine, joka ei saa päätyä lasten käsiin. Isommat ovat jo melko hyvin oppineet, mitä ei saa ottaa, mutta pienin ottaa käsiinsä sen mitä saa - ja suuhunhan ne lopulta päätyvät. Myrkytystietokeskuksen numero on tallennettuna puhelimeeni, jotta sinne saa pikaisesti yhteyden tarpeen vaatiessa. Sitä on myös vuosien varrella tarvittu.

Isompien lasten kanssa vaaranpaikkoja liittyy kodin lisäksi ulkoiluun. Lapsi ei vielä hahmota, miten nopeasti autot kulkevat tai onko lumiluola sittenkään turvallinen paikka. Isompien kanssa käydään joka ikinen kerta ulkoillessa keskustelu siitä, milloin saa ylittää tien ja mitä pitää tehdä ennen sitä. Kun on kolmen pienen kanssa liikkeellä, pitäisi olla silmät selässäkin. Silti toistoista, käskyistä ja kielloista huolimatta vanhempien sydän on sykkyrällä, kun esikoinen lähtee varmoin askelin ylittämään tietä. Vielä enemmän varmasti huolettaa, kun lapset lähtevät koulutielle. Liikennesääntöjen kertaamisen lisäksi heijastin on koulumatkoilla aivan ehdoton.


turvallisuus, tapaturma, lapset, onnettomuus, ennaltaehkäisy, vierasesine, lääkeaine, myrkytys


Vietän viikonloppua kotona kahden pienemmän kanssa, kun mies lähti esikoisen kanssa viikonlopuksi mummolaan. Hetken harkitsin, lähtisinkö tutustumaan Neulamäen paloasemaan, mutta päätin olla tällä kertaa lähtemättä. Mies aikoi käydä esikoisen kanssa pyörähtämässä oman kotikaupunkinsa tapahtumassa. Esikoinen onkin hurjan kiinnostunut paloautoista ja muista hälytysajoneuvoista, joten hänelle tällaiset tapahtumat ovat aivan mahtavia. Hän aikoo isona palomieheksi (vaikka anatomian kirjaa selatessa hän haluaisikin lääkäriksi) ja on armollisesti sanonut myös minulle ja pikkusiskoille, että "kyllä tytötkin voivat olla palomiehiä". Voi olla siis, että minulla on jälleen kerran alanvaihto edessä ;)

Turvallista viikonlopun jatkoa!

Kuvat: 112-päivän sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥