16.2.2017

Erilaisia polkuja 4/4

Postaussarjan viimeisessä osassa äänessä on pian valmistuva hammaslääkäri, joka avaa paitsi hakuprosessiaan myös hieman opintojaan. Tämä haastateltava tuli mukaan sattumalta, ja olisin toivonut itselleni enemmän aikaa haastatteluun. Joka tapauksessa halusin ottaa myös hänen tarinansa mukaan, joten nyt on hammaslääkiskin edustettuna!

Postaussarjassa aiemmin omasta polustaan kertoi kolme kurssikaveriani. Osa 1, osa 2 ja osa 3 löytyvät linkkien takaa.
Milloin hait (hammas)lääkikseen ensimmäistä kertaa ja montako kertaa hait?
2011, Tampereelle yleiselle. Saman vuoden jouluna koin valaistumisen ja tajusin haluavani hammaslääkäriksi. Pääsin sisään Kuopion hampaalle vuonna 2012.

Miten valmistauduit pääsykokeeseen?
Syksyllä opiskelin kemian laitoksella ja vietin rentoa välivuoden syksyä. En voi sanoa, että kemialla opiskelusta olisi ollut suuremmin hyötyä pääsykoetta ajatellen. Tein tarkan lukusuunnitelman tammikuun alussa. Jaoin kevään fysiikan, kemian ja biologian osa-alueisiin niin, että jokaisena päivänä opiskelin kahta tai kolmea oppiainetta. Itselleni asettamani aikataulut olivat samantyylisiä kuin koulussa: pidin säännölliset lyhyet tauot ja muun ajan keskityin opiskeluun täysillä.

Opiskelin joko kotona tai kirjastossa. Kävin myös valmennuskurssin tammikuusta toukokuuhun, mutten kokenut saaneeni siitä suurempaa hyötyä. Myöhemmin keväällä aloin tehdä vanhoja pääsykokeita ja pisteytin ne itse. Kaksi viikkoa ennen koetta tuli sellainen olo, ettei enää jaksaisi yhtään opiskella. Piti vain luottaa siihen, että osaan tarpeeksi koetta varten. Samanlaista opiskelutatsia en ole saavuttanut sen jälkeen. 

Millaisen joululoman vietit?
Vietin joululomaa kolmisen viikkoa. Sinä aikana en miettinyt muuta kuin sen, mihin olen keväällä hakemassa.

Mikä on tärkein neuvosi pääsykokeeseen valmistautuville?
Tärkein asia: koetilanteessa ei saa antaa kokeen lannistaa. Minulle meinasi käydä niin, mutta sitten päätin, että teen tämän kokeen niin hyvin kuin pystyn.

Pääsykokeen jälkeen itkin junassa, kun olin epäonnistunut enkä varmasti pääsisi sisään. Seuraavana päivänä kävin biologian pääsykokeessa, jonka tein mielissäni, koska kaikki asiat olivat selkeitä. 

Ekstrakysymyksenä: Mikä hammaslääkiksessä kiinnosti ja mitkä fiilikset valmistumisen lähestyessä?
Hampaalla viehätti käytännöllinen, pikkutarkka työ ja opiskelujen myötä tämä tunne on vain vahvistunut.  Viidennen vuoden fiilikset: kliininen vaihe on ollut raskaampi, mutta myös mielenkiintoisempi. Kesällä olin jo oman alan kesätöissä kesäkandina ja siellä konkretisoitui, miten paljon pitääkään osata ja että kaikki asiat opiskellaan itseä ja omaa työuraansa varten. 

On tosi hienoa valmistua tähän ammattiin ja päästä tekemään sellaista työtä, josta tykkää!
Tässäpä olivat kaikki erilaiset polut, jotka minulla oli tällä kertaa tarjota. Toivottavasti saitte näistä iloa ja motivaatiota omaan hakuprosessiinne. Jos ei muuta, nämä erilaiset polut kertovat, ettei ole yhtä ainoaa tietä (hammas)lääkikseen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥