2.3.2018

Parhaat vinkit perhematkailuun

Nyt on jo maaliskuu, mutta yksi postaus tammikuisesta lomastamme oli hukkunut luonnosten uumeniin. Ulkomaanmatkan muodossa tuli siis testattua toimivia toimintamalleja, joten voinen jakaa pari vinkkiä tänne bloginkin puolelle. Voin sitten seuraavan matkan tullen käydä itsekin katsomassa, millä keinoin pidettiin kolme alle kouluikäistä (ja muut matkustajat) kohtalaisen tyytyväisinä lentokentällä, koneessa ja muissa julkisissa tiloissa.
Ruoka ja juoma

Nälkä on pahin vihollinen. Kunnon aamiaisella, lounaalla tai välipalalla ennen lähtöä voi pelastaa paljon. Liian vähäinen juominen voi ainakin meidän muksuilla näkyä kiukkuisuutena, joten juomista on tarjottava riittävän tiuhaan. Vaikka emme muuten harrasta napostelua aterioiden välillä, lentokoneessa ja muutenkin lomalla ei olla niin tiukkoja. Lapsilla oli lennon aikana naposteltavana rusinoita ja pieniä karkkiaskeja, joiden avulla he pysyivät tyytyväisinä koko lennon ajan. Tietenkin lentoateria meni herkkujen edelle ihan niin kuin kotonakin ruoka syödään ensin. Nousun ja laskun aikana isommat pureksivat purkkaa ja pienin jauhoi rusinaa tai joi vettä.


Riittävä väsytys ja lepo

Tämäpä onkin taiteilua, kun parasta olisi, että lapset ovat purkaneet energiaansa ennen matkalle lähtöä, mutta silti niin virkeitä, ettei väsymyskiukku iske. Paras on toki, jos lennot tai matkustusaika yleensäkin sopii lasten päivärytmiin. Meillä näin ei ollut, vaan tulopäivänä olimme todella myöhään perillä hotellissa (Suomen aikaa n. klo 1.30), kun taas paluumatkalle piti herätä jo kolmelta aamuyöllä. Hivenen haastavat ajat siis lasten kannalta. Kaksi nuorempaa otti onneksi päiväunet  lennolla molempiin suuntiin, joten matkoista selvittiin melko helposti. Helpotti muuten suunnattomasti, kun minulla ja nuorimmaisilla oli oma penkkirivi. Ei tarvinnut varoa vieressä istuvia, vaan lapset voivat valita sopivan asennon ja vaihdella paikkoja keskenään.
Pelit ja leikit

Automatkoilla meillä on mukana lastenlaulu-cd:itä tai äänikirjoja, joita kuunnellessa ajankulu unohtuu. Saatamme myös leikkiä erilaisia leikkejä, kuten laiva on lastattu tai "omanväristen" autojen etsintää. Lentokoneessa lentotilassa oleva puhelin tai tabletti on hyvä apu, joskaan meillä muut kuin esikoinen eivät sen päälle vielä (onneksi) ymmärrä. Piirtämistä rakastavalle lapselle mukaan otettiin värityskirja ja muutama värikynä, lukemisesta/kirjojen katselusta kiinnostuneelle pari lastenkirjaa. Lentokonekuulokkeiden avulla lapset voivat seurata piirrettyjä, mutta muuten lennot sujuivat vailla kummempia ohjelmanumeroita. Välillä katseltiin ulos ikkunasta ja mietittiin, mitä siellä näkyykään. Paluumatkalla lapset nököttivät välistä paikoillaan niin nätisti, että saatoin itse lueskella kirjaa.


Rento ja rauhallinen asenne

Lasten myötä olen oppinut vähintäänkin teeskentelemään, että kaikki on hallinnassa. Jos vanhempi stressaa, rauhattomuus tarttuu helposti lapsiinkin. Tyynenä pysyminen onkin kaikki kaikessa. Menomatkamme piteni yllättäen tunnilla, joten olimme vielä suunniteltua myöhemmin perillä. Kaikki meni kuitenkin hyvin, emmekä tehneet Kööpenhaminan välilaskusta sen suurempaa numeroa. Onneksi konetta ei tarvinnut vaihtaa, vaikka ensin niin kuulutettiinkin. Joka tapauksessa suunnitelmien muutoksia ja yllättäviä käänteitä tulee jokaisella matkalla, joten niitä on vain opeteltava sietämään - ja pysymään tyynenä, tuli mitä tuli.
Sääntöjen opetus ja kertaaminen

Lapsi ei tietenkään itsestään opi, miten julkisissa tiloissa, kuten junassa tai lentokoneessa käyttäydytään. Vanhemman pitää kertoa säännöt, se, että lentokoneessa istutaan paikallaan ja niin edelleen. Me jopa kuivaharjoittelimme turvatarkastusta ja lentokoneessa istumista, koska edellisestä lentomatkasta ei lapsilla luonnollisesti ollut muistikuvia. Teroitimme lapsille, ettei lentokoneessa huudeta, kiljuta eikä potkita edellä istuvan penkkiä. Parhaankin harjoittelun ja valmistautumisen jälkeen on mahdotonta sanoa, miten lapsi lopulta käyttäytyy, mutta uskon, että etukäteen valmistautumisella ja toimintatapojen opettamisella päästään kuitenkin parempaan lopputulokseen. Itse olen tämän matkan jälkeen hirmuisen ylpeä omista pikkuisistani ♥
Näistä viidestä kohdasta eniten lomailuamme helpotti hyvä asenne, tai ehkä sittenkin etukäteen varautuminen. Kun oli jo ajatellut, ettei kaikki mene niin kuin Strömsössä, todellisuus ei lyönyt silmille niin pahasti. Joka tapauksessa kaikki meni paljon paremmin, sujuvammin ja helpommin kuin olisin koskaan osannut etukäteen kuvitella. Pessimisti ei pety, vai miten se menikään :D Seuraavaa lomaa jo odotellen!

2 kommenttia:

Kiva kun kommentoit ♥