14.3.2018

Yhteishaku 2018

Nyt se on auki, kevään yhteishaku nimittäin! Lääkisten suhteen tulee tänä keväänä (pitkään kaivattu?) uudistus, kun ensimmäistä kertaa samalla hakukerralla voi hakea moneen eri kaupunkiin. Miten lääkisten yhteishaku vaikuttaa pisterajoihin tai hakijoiden määrään kussakin kaupungissa, jää nähtäväksi.




Nyt kuitenkin esitän teille hakijoille muutaman kysymyksen, joita kannattaa ennen hakemuksen lopullista lähettämistä pohdiskella:

Mitkä ovat tärkeimmät kriteerini opiskelukaupungin valinnassa?
Onko sinulle tärkeää se, että kotiseudulle on opiskelukaupungistakin mahdollisimman lyhyt matka? Vai se, että siellä voit jatkaa itsellesi tärkeää harrastusta? Vai se, että opiskelukaupunki on sinulle aivan uusi ja tuntematon - mahdollisuus aloittaa alusta?

Mitä haluan opiskella?
Tämä on varmasti se olennaisin. Suomessa mennään koulutus edellä, joten yleensä jos johonkin työhön haluaa, pitää opiskella kyseinen ammatti. Mieti siis, mikä on juuri se sinun juttusi!




Missä haluan opiskella?
Liittyy osittain myös opiskelukaupungin valintaan, koska yleensä opiskelukaupungissa vietetään kuitenkin pääosa viikosta. Mahdollisuuksia on toki muuallakin, Suomen rajojen ulkopuolella.

Miten haluan opiskella?
Esimerkiksi lääkiksissä on kaupungista riippuen melko erilaisia opetusmetodeja käytössä. Kuopio on sieltä perinteisimmästä päästä luentoineen (joskin meitä alemmalla vuosikurssilla moni kurssi on muutettu flipped classroom -tyyliseksi). Tampereella ja Helsingissä on käytössä PBL eli problem based learning, Turun ja Oulun opiskelutyyleistä en tiedä sitäkään vähää. Tutustukaa siis eri kaupunkien opiskelumetodeihin joko kyselemällä asiasta tietäviltä tai yliopistojen nettisivujen kautta.

Millaista työtä haluan tehdä?
Ammattiin opiskelu tähtää luonnollisesti työelämään, joten kannattaa miettiä myös sinne asti. Jos oma suunta on vielä hakusessa, ammatinvalintapsykologilta voinee saada jotain apua tulevaisuudensuunnitelmiin. Netin ihmeellisestä maailmasta löytyy myös kymmenittäin erilaisia testejä, joiden avulla voit (leikkimielisesti) testata, mihin osaamisesi ja kiinnostuksenkohteesi sinua ohjaavat.




Ennen oman opiskelupaikan valintaa kannattaa siis ottaa selvää eri kaupunkien opiskelumetodeista, kulkuyhteyksistä, harrastusmahdollisuuksista ja kaikesta siitä, mikä tuntuu itsestä tärkeältä. Lääkis - monen muun opiskelupaikan lisäksi - on sen verran pitkä koulu, että kannattaa miettiä tarkkaan, missä ne kuusi vuotta haluaa ja jaksaa viettää. Toisaalta oman kokemukseni (olen kaksi kertaa aloittanut opinnot vieraalla paikkakunnalla) kautta voin kertoa, että lähes mihin tahansa sopeutuu, kunhan asenne on oikea. 

Valitse rohkeasti oma polkusi. Tärkeintä on, että olet itse tyytyväinen omiin valintoihisi - kyse on kuitenkin sinun elämästäsi. Vaikka omista hakukokemuksistani on jo yli kaksi vuotta, muistan edelleen ne vakavat pohdinnat siitä, mihin ja miksi haluan oikeasti päätyä. Tsemppiä siis vaikeisiin päätöksiin!


Hakijat, mitkä fiilikset? Ovatko suunnitelmat jo selvillä? Jännittääkö vai odotatko pääsykoetta innolla?

2 kommenttia:

  1. Tosi hyviä pointteja kyllä! Joka vuosi se yllättää, miten vaikea päätös on kyseessä ja viimeistään haun auetessa ne aiemmin selvät suunnitelmat alkaa epäilyttää :D Joku voisi sanoa tuuliviiriksi, kun edessä on neljäs hakukerta ja kolmas kaupunkivaihtoehto, mutta toisaalta joka vuosi olen tehnyt valinnat sen perusteella, mikä on silloin tuntunut parhaimmalta ja joka vuosi olisin varmasti ollut 100% tyytyväinen valintaani. Mutta ei ne helppoja päätöksiä ole, varsinkaan jos edessä on tuntematon kaupunki ja uusi alku. Toisaalta olen itse kiitollinen siitä, että voin tehdä päätökset täysin itsekkäästi perustuen omiin prioriteetteihin eikä valintaa ole vaikuttamassa muita tekijöitä.
    Stressiä saa kyllä aikaseksi tästä muutoksesta, kun ei tiedä nouseeko pisterajat taivaisiin, mutta pitää vain luottaa omaan tekemiseen ja toivoa, että se riittää.
    Kiitos vinkeistä ja mukavaa kevään alkua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, mukava kun tykkäsit! Joka vuosi kokemus karttuu ja osaa ehkä ajatella asioita ja elämää vähän eri näkökulmasta :) Itsekin olen kaikilla kolmella yhteishakukerralla hakenut eri kaupunkiin. Ekalla lääkishakukerralla hain lähelle, koska siinä vaiheessa muutto ihan eri paikkaan tuntui liian isolta jutulta. Vajaan vuoden aikana ajatus muutosta kypsyi ja oli helpompi tehdä tämä ratkaisu (jota sivumennen sanoen en ole katunut). Täytyy kyllä sanoa, että yksin vieraalle paikkakunnalle muuttaminen oli vielä paljon jännempää kuin perheen kanssa, kun oli riski, että jää ihan yksin. Mutta siitäkin selvittiin :)

      Sikäli yhteisvalinta saattaa helpottaa omia valintoja, kun ei ole pakko valita vain sitä yhtä kaupunkia, mutta tosiaan vaikutuksista ei voi sanoa vielä yhtään mitään. Toivotaan, että ko. uudistuksen vaikutukset pisterajoihin jäävät maltillisiksi! Yleensähän todellisuus on paljon kesympi kuin pahimmissa kauhuskenaarioissa, joten toivotaan parasta.

      Tsemppiä sulle vielä viimeisiin kuukausiin, vielä ehtii nostaa osaamistasoaan vaikka kuinka! Kivaa kevättä myös sinne, muistahan nauttia myös auringosta :)

      Poista

Kiva kun kommentoit ♥