26.8.2016

Hakuprosessi: Mitä tekisin nyt toisin?

Pääsykokeen jälkeen ehdin jo useaan otteeseen pohtia tulevaa hakuprosessia ja sitä, miten sen toteuttaisin. Pieni pessimisti minussa käski varautumaan vielä kolmanteen hakukertaan, mutta sitä ei onneksi tarvittukaan. Koska en itse näitä vinkkejä enää (tätä projektia varten) tarvitse, jaan ilomielin nämä teidän kanssanne.
1. Aikuislukio ja fykebi-kirjoitukset

Suunnittelin meneväni aikuislukioon käymään kaikki fykebin lukiokurssit läpi ja myös kirjoittavani jokaisen näistä kolmesta aineesta. Koska on todennäköistä, että pääsykoe poistuu kokonaan ja lääkikseenkin haetaan tulevaisuudessa papereilla, tämä kohta oli ehdottomasti to do -listallani. Lisäksi tämän vuoden pääsykokeessa lähtöpisteet olivat suhteessa aiempiin vuosiin todella paljon arvokkaampia, joten jos sama linja jatkuu, kannattaa senkin vuoksi käydä kirjoittamassa/korottamassa arvosanojaan. Itsehän sain siis lähtöpisteitä vain kolmesta aineesta, koska en ole kirjoittanut mitään näistä aineista. Minulla ei myöskään ollut mitään asiaa yhteispistekiintiöön edellä mainitusta syystä.

2. Opiskelu aihealueittain

Jos nyt aloittaisin opiskelun uudestaan, jaottelisin kaikkien kurssien asiat huolellisesti omiin lokeroihinsa ja opiskelisin ne alusta asti aihealue kerrallaan. Hakukerrallani käytin puolet ajasta siihen, että kävin kurssi kerrallaan asioita läpi ja vain puolet ajasta yhdistelin asioita yhtenäisiksi kokonaisuuksiksi fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa.

Minulle kurssi kerrallaan eteneminen oli välttämätöntä juuri sen vuoksi, ettei minulla ollut kokonaiskäsitystä koealueesta. Uudella hakukerralla aioin vain pikaisesti kartoittaa kaikki läpikäytävät asiat ja siirtyä nopeasti "oikeaan" opiskeluun, koska tällä kertaa uhkasi tulla todella kiire asioiden yhdistelemisessä ja kokonaisuuksien hallinnassa.

Suosittelen kiinnittämään huomiota siihen, että asioista ja aihealueista muodostuisi ehjiä kokonaisuuksia. Ainakin itselläni yksityiskohtien muistaminen helpottuu huomattavasti, kun asian pääpiirteet ovat hallussa.
3. Vaikeiden asioiden kimppuun saman tien!

Viime hakukerralla arkailin (turhaan) vaikeampien laskujen ja asioiden kohtaamista. Jossain vaiheessa ymmärsin, että vaikka käyn vaikeita asioita vain pikaisestikin läpi, se auttaa myöhemmin niiden ymmärtämisessä. Tämänkin asian suhteen uhkasi tulla loppukeväästä kiire. Jos siis aloittaisin luku-urakan uudestaan, ottaisin esimerkiksi valmennusmateriaalin paljon aikaisemmin käsittelyyn kuin tällä hakukerralla uskalsin tehdä.

Tähän kohtaan liittyy olennaisesti myös se, ettei lannistu, jos joku asia tuntuu aivan mahdottomalta ymmärtää. Viikon, parin päästä kun ottaa saman asian uudestaan käsittelyyn, voi olla, että jokin asia on tauon aikana loksahtanut kohdalleen. Oman hakuprojektini aikana huomasin myös mielentilan merkityksen: väsyneenä oli aivan turha edes yrittää omaksua uutta asiaa, mutta hyvällä fiiliksellä kaikki sujui paljon helpommin.

4. Kertaus mukaan opiskeluun alusta alkaen

"Kartoituskierroksellani" (elo-joulukuu) en hirveästi käyttänyt aikaa kertaamiseen. Opiskelumetodini olivat melkoisen hukassa vielä syksystä. Yritin muka kertailla jotain, mutta hukkaanhan se meni, kun siihen ei panostanut. Olin lueskellut aikavälikertaus-metodista ja ajatellut, että sitä pitäisi kokeilla. Tuntui kuitenkin todella vaivalloiselta alkaa vääntää jotain kortteja joka ikisestä asiasta, joten flashcard-metodi jäi syksyltä hyödyntämättä.

Tammikuussa sanoin itselleni, että kuules nainen, turha itkeä kun ei pääse, jos ei oikeasti ole tehnyt kaikkeaan. Sen jälkeen tein päivittäin vähintään muutaman flashcardin, joten ihan hyvin niitä kertyi kuitenkin. Jos nyt palaisin viime syksyyn, tekisin ehdottomasti kortteja heti alusta alkaen! Samoin pitäisin huolta siitä, että hankalien laskujen kertaaminen kulkee mukana alusta lähtien. Ei ollut hääviä todeta huhtikuussa, etten millään ehdi enää oppia lähellekään kaikkia itselleni vaikeita laskuja. Sitten piti vain ajatella, että kaikki on eteenpäin, ja pelastaa se, mitä pelastettavissa oli.
Nyt alkaa olla takki tyhjä näiden pääsykoe-lääkishaku-postausten kanssa ja koulunalkukin kolkuttelee ovella, joten tästä eteenpäin jatkan enemmän lifestyle-linjalla lääkisjuttuja unohtamatta :) Tietysti hakuprosessiini liittyvät kysymykset ja kommentit ovat jatkossakin erittäin tervetulleita! 

4 kommenttia:

 1. Hyviä pointteja ja kieltämättä kuullostavat kyllä hieman tutuilta, kun näin rannalle jääneenä on joutunut hieman pohtimaan ja miettimään omaa lukusuunnitelmaansa ensi kevättä ajatellen.

  Jäin miettimään tuota "opiskelu aihealueittain". Miten käytännössä olisit toteuttanut kys. asian? Bilsan kurssithan ovat hieman sekalaisia soppia, mutta niistä pystyy poimimaan suht' helposti aihealueittain teoriat ja tehtävät tiettyihin kokonaisuuksiin. Mutta entä sitten kemia ja fysiikka? Kemiaa jonkin verran voi linkittää joihinkin biologian asioihin, mutta miten näkisit fysiikan linkittämisen kemiaan ja biologiaan käytännössä? Vai ajattelisitko ennemmin niin, että kemian ja biologian linkittää toisiinsa niiltä osin mistä pystyy, mutta fysiikkaa etenisi omana aineenaan kurssi kerrallaan vai? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkin verran tuota linkittelyä ehdin harrastaa jo viime hakukerralla. Itselläni oli tärkeää ymmärtää eri oppiaineiden yhteys ihmiskehoon ja sen toimintamekanismeihin. Esimerkkinä hermosolun toiminta: sähköinen toiminta (fysiikkaa), ionien siirtyminen (kemiaa), hermosolun rakenne (biologiaa). Ja toisaalta nämä perusasiat: solukalvo toimii kondensaattorina, ionit voi ajatella pistevarauksina jne. Voipi olla, että nämä ovat muille itsestään selviä juttuja, mutta itse koin monta ahaa-elämystä näiden äärellä :D

   Tietysti joitain asioita joutuu opiskelemaan "erikseen", se on selvä. Yllättävän paljon löytyy kuitenkin yhteistäkin. Harmi, kun minulla ei ole enää oppikirjoja niin en voi antaa sen kummempia esimerkkejä, mutta toivottavasti nuo valaisivat vähän, mitä tarkoitin!

   Poista
 2. Ensiksi kiitos kivoista kirjotuksista, Älyvuodosta tänne ajauduin viestittelyn kautta ja täällähän mä oon kahlannu tehokkaasti koko työnpäivän :D Kiva kuulla että sinunkin mielestä flashit on hyvä juttu! Itse siis hain ekaa kertaa oikeasti viime keväänä (eka haku turistina keväällä -04 suoraan lukiosta). Hain Helsinkiin yleiselle ja vaikka rannalle jäämisen pettymys oli karvas, olin suhteellisen iloinen siitä että pääsin jo muutaman huolimattomuusvirheen päähän Meilahdesta. Itse oon tässä nyt kovasti yrittänyt pohtia miten lähteä toiselle hakukerralle ja nämä sun ajatukset tässä postauksesssa oli ihanan samanlaisia kuin mitä olen mielessäni pyöritellyt. Mä tein flashit bilsasta ja kemmasta käsin viime vuonna, oli tosi työlästä mutta koin ne erittäin hyödyllisiksi. Mulla oli ne aina käsilaukussa mukana ja flippailin aina aikani kuluksi jos oli tylsää/jouduin venailemaan jossain vaikka bussia. Nyt suunnitelmana on ottaa haltuun bilsan "luontokurssit" syksyllä, jotka jätin ajan puutteen vuoksi lukematta viime keväänä (olin koko lukuprosessin ajan 100% töissä). Meikäläiselle tuo bilsa on pahin, fyke menee aika kivasti. Kävin kirjoittamassa FyKen nyt kirjoituksissa, en tosin ehtinyt lukea kumpaankaan. Oli silti ihana huomata että edellisen kierroksen asiat on vielä muistissa, kun vertaa esim. vuosi takaperin jolloin vasta aloittelin kemman lukuja aikuislukiossa. Allekirjoitan tuon vinkin ihan täysiä! Alustavien pisteiden valossa näyttää siltä että fyssan taidan joutua riipaisemaan vielä keväällä, ihan ei pisteet riitä korotukseen. Mulla on tuo sama kuin sulla, sain lähtöpisteitä vain kolmesta aineesta kun en ole ainereaalia kirjoittanut. Itse kävin viime keväänä pitkän valmennuskurssin, mutta nyt en koe sen tuovan enää lisäarvoa, joten ajattelin pärjätä omillani. Erityisesti siitä syystä sun postaukset on nin rohkaisevia! Tulipas jaariteltua, kiitos vielä vinkkauksesta, mulle tuli tosi posiitivinen fiilis omasta haku-urakasta kun tässä lueskelin sun juttuja. Lähinnä siis kun tunnistaa ne samat tunteet ja huolet mitä itse kävi viime keväänä läpi, se antaa uskoa että jumankauta tässähän saattaa onnistua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, kiva kun löysit tänne :) Flashcardit on todellakin hyvä juttu, kunhan niitä vain jaksaa vääntää ja hyödyntää!

   Tuon huomasin omallakin kohdalla, että vaikka oli pitänyt opiskelusta taukoa kesän ajan, syksyllä muistissa oli vielä yllättävän paljon edellisellä hakukerralla opiskeltuja juttuja. Antaa toivoa, kun ei tarvitsekaan aloittaa toista kertaa ihan alusta!

   Hyvä juttu, jos saat rohkaisua ja tsemppiä täältä. Kyllä, ilman valmennuskurssiakin voi onnistua, mutta kyllähän se melkoista itsekuria ja -ohjautuvuutta vaatii :) Tsemppiä hurjasti hakuun, toivottavasti hyvä fiilis säilyy sulla pääsykokeeseen asti ja sen jälkeenkin!

   Poista

Kiva kun kommentoit ♥