9.9.2017

Lukukokemuksia lomalta

Kesäaikaan lainasin kirjastosta pinotolkulla kirjoja. Mukaan mahtui paitsi kevyttä kesälukemista (suureksi osaksi edustettuna kuvassa) myös muutama vakavampi, omaelämäkerrallinen teos. Seuraavissa teoksissa lääketieteellä on suuri rooli, kun kirjailija on samaan aikaan sekä alan (tuleva) ammattilainen että potilas. Ainakin allekirjoittaneen mielestä kontrasti on paitsi surullinen myös todella kiehtova, ja molemmat kirjailijat käsittelevät aihetta teoksessaan kauniisti.
Laura Save: Paljain jaloin (2013)

Etsin tämän teoksen käsiini ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten, kun luin kirjailijan puolison haastattelun lehdestä. Paljain jaloin kertoo kaunistelematta, miltä tuntuu, kun nuoresta lääketieteen opiskelijasta tulee syöpäpotilas. Kirjaa lukiessaan ei voi olla ihailematta kirjailijan määrätietoisuutta, kun hän syöpähoitojen välillä ja ohessa jatkaa sinnikkäästi opintojaan. Todella koskettava, elämänmyönteinen ja rohkea teos.
Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain (2016, suom. Ilkka Rekiaro)

36-vuotias neurokirurgi sairastuu syöpään. Loistavat tulevaisuudensuunnitelmat vaihtuvat hetkessä syöpäpotilaan arkeen. Teos sitoo yhteen kirjailijan kiinnostuksen - vai pitäisikö sanoa intohimon - kirjallisuuteen sekä lääketieteeseen. Lääketieteen opiskelijana luin suurella mielenkiinnolla kirjailijan kokemuksia neurokirurgin työstä ja opin lisää itselläkin vastaan tulleista operaatioista.  Henkäys on ilmaa vain on mieleenpainuva, vaikuttava ja kaikessa karuudessaan kaunis lukukokemus.
Teosten aiheet ovat keskenään samankaltaiset mutta silti kaukana toisistaan. Lääkiksessä opiskelevana tarttuu eri tavalla lääketieteellisiin yksityiskohtiin kuin muuten ehkä tekisi. Saven teosta toistamiseen lukiessani oli mielenkiintoista todeta, miten eri tavalla teosta luki vastavalmistunut sairaanhoitaja kuin toista vuotta aloitteleva lääkisopiskelija. Kiinnostus lääketieteelliseen termistöön ja toimenpiteisiin on tätä nykyä paljon suurempi kuin muutama vuosi sitten. Tietysti tärkeintä molemmissa teoksissa on ihminen, joka sairastuessaan on samalla viivalla kuin jokainen muukin.


Jos et ole näihin teoksiin aiemmin törmännyt tai niihin tarttunut, suosittelen sen tekemään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥