6.9.2017

J: Ensimmäinen pääsykoepostaus

Tänään minulla on ilo esitellä ensimmäinen vuoden 2018 lääkiksen pääsykokeisiin valmistautuva vieraileva bloggaaja. Ihan kohta päästän hänet ääneen, mutta ensiksi haluan esittää toiveen teille, lukijat: toivottakaa vieraileva tähteni tervetulleeksi. Kysykää häneltä, kommentoikaa rohkeasti, jakakaa omia kokemuksianne ja fiiliksiänne lukuprosessin eri vaiheista. Vaikket olisi samalle alalle pyrkivä tai hakija lainkaan, juuri sinulla voi olla kiinnostava uusi näkökulma esitettyihin aiheisiin :) 

Jos joku teistä (ehkäpä juuri Sinä) innostuu hänen rohkeasta esimerkistään, olet lämpimästi tervetullut porukkaan! Samoin lukijoiden menestystarinat "Kuinka pääsin lääkikseen/haluamaani opiskelupaikkaan/tavoitteeseeni" ovat aina tervetulleita, ne varmasti tsemppaavat vielä hakuvaiheessa olevia. Jos siis tuntuu, että sinulla on jotain sanottavaa, otapa pikaisesti yhteyttä tasapainoiluablog@gmail.com

Mutta nyt - vihdoinkin - on hänen vuoronsa. Seuraavat kuvat ja teksti ovat J:n käsialaa.




Kuka kirjoittaa?

Olen yhden ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut, mutta ala tuntuu vain ”ihan kivalta”.  Lääkistä olen ajatellut useita kertoja useiden vuosien aikana ja nyt on mielestäni oikea hetki yrittää edes kerran. Pääsykokeeseen opiskelustani ei toistaiseksi tiedä kuin muutama ihminen, mutta nyt haluan antaa ja saada motivaatiota nimimerkillä kirjoitellen.

Mikä tilanne pääsykokeita ajatellen?

                      Kemiaa olen opiskellut useita vuosia sitten lukiossa vain yhden pakollisen kurssin.

Biologian kirjoitin ylioppilaskirjoituksissa E:n arvoisesti ja toivon, että olen silloin opiskellut sen niin hyvin, että asiat pikkuhiljaa tai edes osittain palautuvat mieleeni. En ole juurikaan tarvinnut biologiaa lukion jälkeen.

Fysiikkaa olen opiskellut yliopistossa, sillä olen suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon, joka sisältää paljon fysiikkaa. Yliopistofysiikka on toki erilaista ja tehtävätyypit hyvin erilaisia kuin lukiossa tai pääsykokeessa, mutta silti uskon, että fysiikkaan minulla on erittäin hyvä pohja.

Matematiikkaa kokeessa ei varsinaisesti kysytä, mutta se on aina ollut vahvuuteni ja sitäkin sisältyy tutkintooni paljon. Pidän laskurutiiniani tällä hetkellä hyvänä.

Pääsykokeisiin lukemisen rinnalla olen töissä tällä hetkellä, mutta työaikani on tällä hetkellä hyvin joustavaa. Luonnollisesti töitä pitää tehdä ainakin sen verran, että laskut saa maksettua. Pidän palautumista tärkeänä osana oppimista, etenkin näin pitkässä ja laajassa prosessissa, joten haluan myös sille varata aikaa.




Lyhyesti materiaaleista, suunnitelmasta ja lukukuulumisista

Kemian aloitin kesän aikana, sillä halusin aloittaa itselleni vieraimmasta asiasta. Kävin Mooli-kirjasarjan avulla kaikki kurssit kertaalleen läpi siten, että silmäilin aiheen kirjasta ja laskin paljon tehtäviä. Samalla hahmotin, minkälaisia asioita lukion kemiassa käsitellään ja mitkä niistä ovat minulle helppoja tai vaikeita. Nyt opiskelen Reaktio-sarjan avulla siten, että kirjoitan muistiinpanoja ja lasken kirjan lopussa olevat kertaustehtävät kokeenomaisesti.

Biologian opiskelun aloitan, kunhan saan Reaktio-sarjan loppuun, todennäköisesti noin kahden viikon päästä. Kirjoja minulla on Lukion biologia ja biologia –sarjoista. Olen lukiossa käyttänyt Bios-sarjaa ja minusta se oli silloin liian pelkistetty. Ajattelin tehdä lukemisen yhteydessä muistiinpanoja ja niiden lisäksi tehtäviä. Minulla on säästössä yo-kirjoituksia varten tehdyt termi-kortit, joita varmaankin täydennän ja muokkaan lukemisen yhteydessä. Korteissa toisella puolella on termi ja toisella puolella itse kirjoitettu selitys.

Fysiikkaa suunnittelin opiskelevani viimeiseksi, koska siinä ei pitäisi olla niin paljon uutta kuin muissa. Todennäköisesti käyn sen kurssi kerrallaan läpi siten, että lasken tehtäviä ja kirjoitan vain uusista tai vaikeista asioista muistiinpanoja.

Asioiden kertaamiseen ja syventämiseen sekä laskurutiinin ylläpitoon olen myös varannut aikaa. Käytän ajan suunnitteluun Exceliä ja tietokoneen kalenteria. Pieleen menneitä laskuja yritän seuraavana päivänä uudelleen, kunnes osaan ne ja haastavat asiat merkitsen Exceliin kertaamista varten.

Pohdintaa aiheuttavat

Gradua kirjoittaessa minulla oli gradupäiväkirja-tiedosto koneella. Sinne kirjoitin kaikkea mahdollista graduun liittyvää ja koin sen erittäin hyvänä työkaluna. Olen pohtinut samanlaista apuvälinettä tähänkin projektiin, mutta en ole sitä ainakaan vielä aloittanut. Mitä erilaisia työkaluja sinulla on tai on ollut käytössäsi?

Olen pohtinut osaamisen testaamista, mutta en ole keksinyt siihen vielä mitään ratkaisua. Onko vanhoista YO-kokeista hyötyä? Onko sinulla vinkkejä osaamisen kartoittamiseen?




Jatkossa tapahtuu

Suunnitelmana on julkaista postaus joka toinen keskiviikko. Tällöin kerran kuussa tulisi lukukuulumisia ja kerran kuussa pohdintaa johonkin teemaan liittyen. Olen suunnitellut teemoiksi esimerkiksi yhteishaku, ei-ensikertalaisuus, alan vaihtaminen, omat heikkoudet ja vahvuudet ja pääsykoepäivään (henkisesti) valmistautuminen. Onko sinulla ehdotuksia pohdinta-aiheista? Toiveiden lisäksi kysymyksiä saa esittää ja vastaamme niihin T:n kanssa yhdessä.


Kuvat on otettu reilu viikko sitten, viimeisenä lämpimänä kesäpäivänä, kun syksy jo tuoksui metsässä.

6 kommenttia:

  1. Osaamista kannattaa ehdottomasti testata vanhoilla pääsykokeilla sekä eri valmennusyritysten vanhoilla harjoituskokeilla. Noita jälkimmäisiä saa esim. Älyvuodon palstalta hankittua. Itse tein hakukeväänä maalis-toukokuussa kerran viikossa vanhan pääsykokeen/harjoituskokeen kirjastossa rajoittaen ajan viiteen tuntiin. Vanhojen valintakokeiden tutkimista tahallaan panttasiin siihen asti, että olin saanut ne hyödynnettyä harjoituskokeena. YO-kokeita en itse käyttäisi harjoitteluun, koska niissä tehtävät on aika "perustehtäviä" verrattuna lääkiksen kokeeseen.

    Sinulla vaikuttaa olevan tosi hyvä pohja hakemiseen. Varsinkin tuo fysiikan vahva osaaminen on kova valtti pääsykokeessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä vanhoihin harjoituskokeisiin!

      Tarkempia suunnitelmia esittelen parin viikon päästä ja silloin selviää, että minäkin olin ajatellut keväällä syventää osaamista ja harjoitella pääsykokeeseen tekemällä vanhoja pääsykokeita. Tällä hetkellä, eli näin syksyllä, pohdin enemmän sellaista perusosaamisen varmistusta, vahvistusta ja kertausta, johon ajattelin YO-kokeiden sopivan. Haluan myös pantata niitä pääsykokeita keväämmälle. :)

      Kiitos myös rohkaisevista sanoista. En ole itse opiskellut lukiossa fysiikkaa, joten sen vuoksi välillä murehdin osaanko sittenkään mitään siitä. Oletan kuitenkin, etteivät asiat voi sen hankalempia olla kuin yliopistossa.

      Poista
  2. Hei!

    Minäkin täällä valmistaudun v.2018 pääsykokeisiin ja olen kesästä asti kahlannut noita lukion kirjoja (huom! eikä vieläkään valmista :D) kemiasta ja biologiasta. Itselläni on käytössä Mooli ja Biokset sekä IFA (IFA vain tukena) ja nyt olen menossa huomenna kemian kirjoituksiin. Hyvin ne eivät tule menemään, mutta pääsykokeisiin on vielä onneksi aikaa.
    Kertaukseen meinaan käyttää ABI-kirjoja, olen ne jo hommannut ja fysiikasta on lisänä vanhoja yo-kokeita omaava kirja (fysiikka on mun kompastuskivi :D). Kun olen tässä syksyllä tutkiskellut noita yo-kokeita, olen huomannut niiden olevat tosi hyviä perustehtäviä eli suosittelen niiden tekemistä!

    Kevääksi olenkin sitten varannut valmennuskeskuksen 2017 materiaalit, kun halvalla ne löysin. Sieltä on tarkoitus saada rutiinia vaikeampiin tehtäviin. Ja niin kuin edellinen kommentoija jo ehti kirjoittaa, suosittelen minäkin vanhojen pääsykokeiden simulointia. Näin olen itsekin suunnitellut tekeväni :)

    Hurjat ovat omat suunnitelmani, joten toivottavasti saan edes jotenkin pysyttyä siinä. Oma kotielämäni tulee aina tämän "harrastukseni" tielle, mutta yritän selvitä siitä parhaani mukaan. Kolmea lasta, kahta koiraa ja puolisoa kun ei voi viskata mäkeenkään :D

    Kovasti tsemppiä lukuihisi! Toivottavasti sinulla onnistaa keväällä! :) Hienolta ainakin kuulostavat suunnitelmasi! :)
    Jos haet Kuopioon, ehkä näemme sitten kokeessa! ;)

    Terv. Kirsi

    VastaaPoista
  3. Hei!

    Mukavaa, että kommentoit. :) Toivottavasti kemian kirjoitukset menivät kuitenkin omaan tasoosi nähden hyvin ja varmasti sait todella hyvää harjoitusta pääsykoetilannetta varten.

    Nyt, kun kemian sain pakettiin, myös minä kävin hankkimassa kemian ABI-kirjan, jonka avulla ajattelin pitää tasoa yllä ja kerrata ennen kevättä. Mitä materiaalia olit ajatellut fysiikan opiskelun tueksi? Olen itsekin pohtinut noiden valmennuskeskuksen materiaalien hankintaa keväälle, sillä niistä olen kuullut paljon hyvää. Mistä ostit omasi?

    Suunnitelmaasi vaikuttavat tekijät varmasti tekevät pääsykokeeseen valmistautumisesta omalla tavallaan haasteellisen, mutta ne ovat varmasti myös tsempparina ja voimavarana!

    Kiitos tsempeistä! Toivotaan, että molemmilla menee keväällä hyvin. : ) Voimaa sinulle arkeen ja opiskeluun!

    VastaaPoista
  4. Heips!

    Kemian kirjoitukset menivät tosiaan omaan tasoon nähden rutkasti alakanttiin. Kuopuksen syntymä kaksi kuukautta sitten on aiheuttanut hieman kaaosta arjessa eikä lukemiselle jäänyt niin paljon aikaa kuin olisin halunnut :(
    Sain kuitenkin tärkeää pääsykoetreeniä ja omiin hermoihini olen todella tyytyväinen! :) toivottavasti sama meininki jatkuu sitten pääsykokeessa.

    Olen tosiaan tykännyt tuosta ABI-kemiasta ja ABI-biologiasta. Fysiikkaan sain halvalla YO-fysiikan ja Fysiikan ylioppilastehtävät ratkaisuineen 2006-2015 -kirjan Älyvuodosta. Samalta ihmiseltä sain halvalla nuo Valmennuskeskuksen materiaalit (80€ koko setti!), jotka myi juuri Helsingin lääkikseen sisäänpäässyt opiskelija. Eli Älyvuodosta kannattaa kurkkailla myyntipalstaa aina silloin tällöin. Kirjat olivat mielestäni hyvä investointi, materiaalit vaikuttavat hyviltä ja kattavilta. Lisäksi mikäli ennätän, lainaan kirjastosta Epionen materiaaleja (varmasti on teidänkin kirjastossa), jos ei materiaaleista halua maksaa, niin näin pääsee halvemmalla :)
    Sain lisäksi erilaisia simulaatiokokeita, joita meinasin tehdä keväällä myös noiden vanhojen pääsykokeiden lisäksi, jotta saa hiottua myös tuon ajankäytön kohdilleen pääsykoetta ajatellen. Paljon on siis harjoiteltavaa, joten toivottavasti kaikki menee hyvin, kummallakin! :)

    T voi antaa sinulle minun sähköpostiosoitteen, jos haluat viestitellä yksityisesti kuulumisia tai muuten vain hankkia vertaistukea. Itse sellaista aina välillä kaipailisin, kun yksin täällä lueskelen. Suuri syy miksi palaan tänne aina lueskelemaan noita vanhoja pääsykoepostauksia ;) (luen kyllä kaiken muunkin) :)

    Kuopioonko haet? Vai haluatko pitää sen salaisuutena? :)

    Joka tapauksessa rutkasti tsemppiä molemmille!! ;)

    Terv. Kirsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Onnea perheenlisäyksestä! Vauvat varmasti aiheuttavat elämään joka kerta paljon muutoksia ja vaikutat todella supertyypiltä, koska uskallat ja jaksat vauvan kanssa opiskella kirjoituksiin ja pääsykokeisiin.

      Ihana, että sait harjoitusta pääsykokeeseen ja hermosi pitivät hyvin! Olen itse todellinen jännittäjä ja toivoisin, että minäkin saisin harjoitella hermojani jossakin pääsykoetta vastaavassa tilanteessa. Pohdinnassa onkin kevään kirjoituksiin osallistuminen.

      Kiitos ostospaikkavinkistä, pitää sieltä seurailla lisää. Haluan pitää itseni anonyyminä ja siksi olen rajannut tämän blogin ulkopuolelle esimerkiksi paikkakunnat, harrastukset ja työt. :) Olen mahdollisesti yhteydessä sähköpostitse, vertaistuki on aina tervetullutta!

      Tsemppiä sinne arkeen ja opiskeluun! Toivotaan aurinkoista syksyä!

      Poista

Kiva kun kommentoit ♥