12.7.2016

Pääsykoe, näin se siis meni

Sain vihdoin käsiini yliopistolta tilaamani pääsykokeen, jota nyt sitten tässä pitkään ja hartaasti analysoin :) Kuten pääsykokeen jälkeen kirjoittamassani postauksessa toin esille, en tykännyt tämän vuoden pääsykokeesta juurikaan. Mielestäni koe suosi (liikaa, näin alanvaihtajan näkökulmasta :D) juuri lukiosta tulleita eikä vaatinut siinä määrin soveltamista tai uuden tiedon omaksumista kuin itse olisin toivonut. Mutta siihenhän päättäjät pyrkivätkin, että opiskelija-aines nuorenee eivätkä kaltaiseni "vanhukset" vie abien paikkoja. Siitä näkökulmasta tarkasteltuna koe oli varsin oivallinen ja täytti tehtävänsä oikein hyvin.


lääkis, pääsykoe, analyysi


Sitten itse asiaan:

Koska rakastan yli kaiken tilastointia (jep, olen outo), oli pakko käyttää muutama hetki koepaperini ääressä laskelmia tehden. Erittelin fysiikan, kemian ja biologian tehtävät toisistaan ja laskin jokaisen aineen kohdalta saadut pisteet ja prosentuaalisen osuuden täysistä pisteistä.

Vältelläkseni tehokkaasti kaikkea hyödyllistä tekemistä (lue: muuton valmistelua) kaivoin kaapin perukoilta myös viimevuotisen pääsykokeeni ja tein samankaltaiset laskelmat sen suhteen. Täysin verrannollisia nuo luvut eivät kuitenkaan ole, koska viimevuotisessa kokeessa monivalintojen osa-alueita ei ollut eritelty toisin kuin tänä vuonna. 

Kuten alla olevasta taulukosta voi päätellä, erityisesti kemian opiskelu tuotti tämän hakukerran aikana tulosta :DOSA-ALUE
OMAT/
TÄYDET
 2015
OSAAMIS-PROSENTTI
2015
OMAT/
TÄYDET 
2016
OSAAMIS-PROSENTTI 2016
Biologia
12,75/31
41,1 %
53,5/84
63,7 %
Kemia
5,5/33
16,7 %
63,5/86
73,8 %
Fysiikka
14/33
42,4 %
57/80
71,3 %
Moni-valinnat
13/34
38,2 %
61,5/95
64,7 %
Koko koe
45,25/131
34,5 %
174/250
69,6 %Lopputulema pääsykokeesta 2016:

Kaiken kaikkiaan olen yllättynyt haalimastani pistesaldosta. Lähtötasoni sekä lukemisen aikainen elämäntilanteeni huomioiden tuo on melkoisen kova tulos. Ajattelin, että jos lääkiksen ovet avautuvat, pääsen sisään rimaa hipoen, mutta sisään mentiinkin reilulla marginaalilla. (Onneksi en hakenut Helsinkiin, siellä olisin hyvinkin saattanut jäädä rajan väärälle puolen.)

Kemia oli prosenteista päätellen tämän vuoden vahvuuteni ja bilsa heikkouteni, vaikka ei noita prosentteja voi heikoiksi kutsuakaan. Melko tasaväkisesti olen kuitenkin suoriutunut kaikkien kolmen osa-alueen tehtävistä :) Laskurutiinini oli parantunut huimasti viime vuodesta, mistä osaltaan kertoi laskunopeuteni koetilanteessa. Ehdin jokaisen laskun käydä läpi vähintään kerran ja muutamia laskin kokonaan useita kertoja. Panostin huolellisuuteen, erityisesti pyöristyksiin, mikä kyllä kannatti. Täydet pisteet sain neljästä tehtävästä, lähes täydet (eli miinus 1-2p.) kuudesta.

Täysiä floppeja kohdallani olivat kuukautiskiertotehtävä (2) ja kaavanjohto (12), joista tiesin jo koetilanteessa, ettei ole montaa pistettä luvassa. Molemmista sain pisteitä 1/10 :D. Entalpiatehtävän (9) kohdalla nauratti kokeessa älyttömästi, koska lukuisista laskuyrityksistä huolimatta en saanut oikeaa vastausta... Yksikään tehtäväni ei mokista huolimatta mennyt nollille, vaan arvostelu oli ilmeisen armollista.

Nyt pääsykokeeni on analysoitu ja voin siirtää koko koettelemuksen ajan kultaamien muistojen joukkoon :) Olen ylpeä itsestäni ja siitä, että olen päässyt tähän asti. Jos joku olisi sanonut minulle joulukuussa 2014, että tiedätkö, syyskuussa 2016 aloitat opinnot lääkiksessä, olisin luultavasti vastannut, että niin varmaan. Mutta tässä ollaan.

Te, jotka ette tänä vuonna päässeet, uskokaa mua: vielä tulee teidänkin vuoronne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥