29.9.2016

Vinkkejä opiskelun aloittamiseen

Alkuhuuma lääkiksen suhteen on näin kuukauden kokemuksella jo hälventynyt ja "oikea opiskelu" alkanut. Jaan tässä muutamia vinkkejä, miten opiskelu oman kokemukseni mukaan kannattaa aloittaa. Samat vinkit koskevat myös pääsykoelukemisia, joten pysy kuulolla :)

1. Aseta itsellesi pää- ja välitavoitteet.

Määritä itsellesi päätavoite tai oikeastaan kaksi tavoitetta: aikatavoite ja sisältötavoite (mihin mennessä olet opiskellut mitäkin ja mitä asioita kaiken kaikkiaan haluat oppia). Päätavoite on varmaan monella pääsykoetta varten opiskelevalla se, että osaamisensa turvin pääsee lääkikseen. Kun päätavoite on selvillä, jaa se pienempiin välitavoitteisiin. Esimerkiksi "jouluun mennessä olen opiskellut kaikki lukiokurssit" tai "seuraavan viikon aikana opiskelen kokonaisuuden x" ovat selkeitä välitavoitteita. Pienempien välitavoitteiden avulla pystyt myös opiskeluprosessin keskellä seuraamaan, etenetkö oikeaan suuntaan ja pysytkö aikataulussa.

2. Aikatauluta.

Pilko koko sisältö pienemmiksi, mieluiten loogisiksi kokonaisuuksiksi. Pohdi, kuinka paljon aikaa tarvitset kunkin niistä opiskeluun. Laita yhdelle kokonaisuudelle mieluummin liikaa kuin liian vähän aikaa, koska aikataulua edellä oleminen on mahtavaa, mutta jälkeen jääminen aiheuttaa vain stressiä. Merkitse kalenteriin opiskeltavat asiat, jottei tyhjä kalenteri houkuta laiskottelemaan (kuten itselleni uhkaa käydä). Aluksi voi olla helpompi tehdä suurpiirteinen aikataulu, jota voi sitten opiskelun edetessä täsmentää.




3. Kokeile erilaisia opiskelumetodeja.

Alleviivaus, mindmapit, muistiinpanot, itselle tai toisille selittäminen... Opiskelumetodeja on älytön määrä, mutta rohkeasti kokeilemalla löydät varmasti itselle ne sopivimmat. Itse käytän yhä edelleen värikoodausta (yhteen liittyvät asiat samalla värillä), jolloin vaikkapa anatomiset rakenteet on helpompi hahmottaa. Tänä syksynä olen opetellut myös tekemään muistiinpanoja tabletillani, mikä on yllätyksekseni osoittautunut oikein toimivaksi metodiksi. Vaikka joku opiskelumetodi ei tunnu heti alkuun luontevalta, suosittelen kuitenkin kokeilemaan: ensivaikutelma voi pettää!

4. Kertaa, kertaa ja kertaa.

Olen sanonut tämän jo monta kertaa, mutta sanon nyt vielä. Aloita kertaus samaan aikaan kuin opiskelukin, koska asiat, joita ei kertaa, unohtuvat todella nopeasti - ja tässä puhun kokemuksesta. Kertausmetodeja on monia, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva. Itselläni anatomian kertaus hoituu pääasiassa flashcardien ja tabletille lataamani Essential Anatomy -sovelluksen visojen avulla.




5. Etene rohkeasti.

Opiskelu kannattaa aloittaa "kevyesti" niistä asioista, jotka tuntuvat helpoimmilta. Helppoihin asioihin ei kuitenkaan kannata liiaksi jumiutua. Kun jokin asia alkaa sujua, ala rohkeasti syventää osaamistasi. Jos asiat tai tehtävät tuntuvat hankalilta, jätä ne joksikin aikaa tekeytymään ja palaa niihin vaikkapa viikkoa myöhemmin. Esimerkiksi fysiikan tökkiessä voi hetken aikaa keskittyä biologiaan tai kemiaan, kunhan pitää huolen, että myös fysiikan osalta ne hankalimmatkin tehtävät ja asiat tulee opiskeltua.

6. Arvioi osaamistasi.

Rehellinen kaunistelematon itsearvio on hyvä keino käydä läpi, missä vaiheessa oppimista olet. Ota tavaksi silloin tällöin palata jo opiskeltuihin asioihin. On hyvä pohtia jokaisen asian kohdalla erikseen, onko asia jo opittu, täysin epäselvä vai jotakin siltä väliltä. On ehkä liiankin helppoa jättää vaikeat laskut ja asiat taakseen niin, ettei niihin enää palaa. Suosittelen siis lämpimästi kirjoittamaan ylös kaikki epäselvät laskut ja yksityiskohdat, jotta niihin voi palata kertaus- ja oppimismielessä myöhemmin. Edelleen muistan sen todella palkitsevana, kun viikkoja tai kuukausia myöhemmin sai jonkun vaikean asian loksahtamaan kohdalleen!



Omaa arviointitilastoani hakuprosessin ajoilta.


Moni asia on tänä syksynä kyllä ihan samoin kuin viime vuonnakin, jos näitä opiskeluvinkkejä katsoo. Ainakin itse joudun opiskelemaan lääkiskursseja ihan samalla tavalla kuin opiskelin pääsykokeeseenkin. Jos teitä pääsykoelukijoita se yhtään lohduttaa, hyvät oppimismenetelmät ovat hyödyksi lääkiksessäkin! Tsemppiä urakkaan kaikille pääsykoetta varten opiskeleville :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥