Syksyt ovat itselleni voimakkaasti uuden alun aikaa - pääosin henkisellä tasolla, mutta tänä vuonna myös konkreettisesti. Lähes joka syksy olen kokenut tarpeelliseksi kartoittaa omaa hyvinvointiani ja asioita, jotka sitä lisäävät tai heikentävät. Meillä kaikilla on varmasti omat juttumme, mitä ilman ennemmin tai myöhemmin alamme voida huonosti. Työntäyteisessä arjessa näiden asioiden hylkääminen saattaa tuoda muutaman hetken lisää kalenteriin, mutta toisaalta hyvinvointi kärsii, jos kiireen vuoksi luopuu kaikesta itselle tärkeästä.
Kirjoitan tähän ylös asioita, jotka tällä hetkellä koen hyvinvointini kannalta tärkeiksi. Ne toimivat samalla muistin virkistyksenä ja tavoitelistana, jonka pyrin pitämään mielessä myös pimeinä talvikuukausina ja pahimman koulustressin vyöryessä päälle. Todennäköisesti palaan tähän listaan myöhemmin, koska tämän vuoden vaatimattomana tavoitteenani on oppia pitämään itsestäni parempaa huolta.
Kirjoitan tähän ylös asioita, jotka tällä hetkellä koen hyvinvointini kannalta tärkeiksi. Ne toimivat samalla muistin virkistyksenä ja tavoitelistana, jonka pyrin pitämään mielessä myös pimeinä talvikuukausina ja pahimman koulustressin vyöryessä päälle. Todennäköisesti palaan tähän listaan myöhemmin, koska tämän vuoden vaatimattomana tavoitteenani on oppia pitämään itsestäni parempaa huolta.
Fyysistä hyvinvointiani edistävät
- liikunta
- riittävä uni
- tasapainoinen ruokavalio
- ulkoilu
- terveyden ylläpitäminen
Kaikki ovat ihan perusjuttuja, mutta tarkemman miettimisen jälkeen eivät yhtään niin yksinkertaisia. Tietämys on aivan eri asia kuin käytäntö. Vaikka tiedänkin, miten tärkeää on syödä ja nukkua hyvin, liian usein valvon ihan liian myöhään ja syön mitä sattuu. Toisinaan ajatuskin liikunnasta laiskottaa sen verran, että jään ennemmin sohvalle, mutta pikku hiljaa alkaa asenne muuttua. Liikunnan jälkeinen väsymys tuntuukin aivan erilaiselta kuin väsymys, joka seuraa epäaktiivista päivää. Ulkoilu on yksi asia, jossa olen ajatellut tsempata. Terveyden ylläpitäminen taas voi sisältää vaikkapa erilaisten sairauksien hyvän hoitotasapainon.
Psyykkinen hyvinvointi on tärkeä osa omaa hyvinvointiani. Kokemusteni mukaan sitä edistävät
- musiikki
- liikunta
- oma aika
- ihmissuhteet (tärkeimpänä perheen sisäiset suhteet)
- itsensä kehittäminen
Musiikki on elinehtoni. Jouduin muuton vuoksi luopumaan pianostani, míkä tuntui totta kai pahalta, mutta vielä minä sen flyygelin ostan ;) Siihen asti on tyytyminen valmiiseen musiikkiin - tai ehkäpä täältäkin löytyy joku piano, jota lainata. Liikunnan ja oman ajan puute tekee rennoim-mastakin ihmisestä takakireän, joten näistä en toivottavasti enää tingi muuta kuin pakon edessä! Omien haasteiden kohtaaminen ja niiden myötä itsensä kehittäminen on tärkeää, koska ihmistä ei voi kukaan muu muuttaa kuin hän itse. Minusta on todella hienoa, että nykyään ilmapiiri on tietyllä tapaa avoimempi ja ihmiset uskaltavat toivon mukaan paremmin hakea apua arjen haasteisiin tai muihin ongelmiin.
Kodin ilmapiirillä on suuri vaikutus kaikkien perheenjäsenten hyvinvointiin, joten perheen sisäisten suhteiden hoitaminen on tärkeysjärjestyksessäni hyvin korkealla. Myös muut ihmissuhteet oikein toteutuessaan (vastavuoroisuus, ystävyys jne.) lisäävät psyykkistä hyvinvointia. Kuten ihmisille yleensäkin, myös minulle on tärkeää kuulua johonkin. Minulla on monta eri yhteisöä, joihin kuulun, esimerkiksi suku, ystävät ja opiskelutoverit. Ulkopuolelle jääminen heikentää sosiaalista hyvinvointia ja vaikuttaa sitä kautta myös muihin hyvinvointini osa-alueisiin. Ihan uudelle paikkakunnalle muuttaessa riski ulkopuoliseksi jäämiselle on melkoisen suuri, joten tsemppimieltä ja rohkeaa uusiin ihmisiin tutustumista tarvitaan hurjasti. Viitseliäisyys on suureksi onnekseni jo tähän mennessä tuottanut tulosta ja uusia tuttavuuksiakin solmittu :)
Tästä starttaa hyvinvoinnin syksy 2016!
Onko teillä jotain erikoisia (tai tavallisiakin) tätä-ilman-en-voi-elää -juttuja? Onko hyvinvoinnista huolehtiminen ollut teille aina helppoa vai onko se vaatinut opettelua?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva kun kommentoit ♥