6.7.2017

Ekan lääkisvuoden opiskelumateriaalit 1/2

Nyt kun tämän vuoden uudet fuksit on selvillä ja itsellä häämöttää horisontissa toisen lääkisvuoden aloitus, kerrataanpa vähän ekana vuonna käyttämiäni opiskelumateriaaleja. Ehkä näistä on jollekin uudelle fuksille apua, mutta todennäköisemmin ei :D Yritän kuitenkin parhaani mukaan tuoda esiin omien valintojeni hyviä ja huonompia puolia. Tästä näyttää tulevan taas niin pitkä ja polveileva postaus, että ihan suosiolla jaan tämän kahteen osaan!

Tässä postauksessa pureudun anatomian opuksiin, koska niitä mietin etukäteen eniten. Toisekseen anatomian opiskelu oli olennainen osa ekaa vuotta anatomian kurssien ja dissektioiden muodossa.
Omat anatomian opiskelumateriaalini olivat:

Thiemen kolmiosainen atlas
Thiemen flashcardit
Anatomian julisteet (luut ja lihakset) - tulivat kaupan päälle
luento- ja itseopiskelumateriaali (paksu monistenivaska), joka kurssille omansa

Valitsin ennen opiskelujen alkamista anatomian kuvastokseni Thiemen kolmiosaisen kuvaston. Etsin netin syövereistä esimerkkejä eri sarjojen kuvituksista (vaihtoehtoina meillä taisivat olla Sobotta ja Thieme), joista Thieme miellytti enemmän. Kolmiosaiseen vaihtoehtoon päädyin ihan sillä, että tiesin sen sisältävän laajemmin kuvia ja asiaa kuin yksiosaisen. Yhteistilaushan sulkeutui jo ennen opintojen alkua, joten kurssikavereiltakaan ei voinut kysellä vinkkejä :)

Olen tyytyväinen tähän valintaani, enkä toki vähiten siksi, että nyt on sekä äidille että isommille muksuille riittänyt omat anatomian kirjansa opiskelua varten ;) Vakavasti puhuen: pidän siitä, miten tarkkaan rakenteet on kolmiosaisessa kuvastossa kuvattu. Atlas sisälsi lisäksi esimerkiksi embryologian asioita, joten hyödynsin omaa kuvastoani myös embryä opiskellessa. Monipuolinen, ehkä jonkun makuun liiankin laaja kuvasto. Minä tykkään kyllä! 
Flashcardit olivat minulle aivan ehdottomat anatomian kertaamiseen! Thiemen flashcardeissa kuvitus oli tietenkin kirjoista tuttu, joten niiden avulla oli helppo kertailla opittua. Osa korteista tosin sisälsi niin paljon asiaa, että ainakin alkuun oli ihan mahdotonta muistaa kaikkea. Mutta vähitellen oma opiskelutekniikka hioutui ja korttien selailu nopeutui. Suosittelen lämpimästi, jos flashcardit tuntuvat vähänkään omalta jutulta!

Luento- ja itseopiskelumateriaali oli myös ehdoton. Se sisälsi omatoimisesti tehtävät itseopiskelumateriaalit sekä luentomatskut. Parhaan hyödyn sai, kun yritti pysyä tahdissa ja tehdä tehtäviä sitä mukaa, kun niille oli kalenterissa varattu aikaa. Tosin itselläni anatomian rakenteet menivät alkuun kopioimiseksi, kun omista parhaista opiskelutekniikoista ei vielä ollut tietoa.
Gray's Anatomy -tekstikirjaa en ole hankkinut itselleni. Jos tuli tarvetta (ei tullut), lueskelin sitä yliopistolla. Yliopistojen valikoimista löytynee usein monenlaisia anatomian kuvastoja. Anatomian kirjan vaihtaminen antaa erilaista näkökulmaa, joten suosittelen välillä tutustumaan myös toisiin anatomian kuvastoihin.


Tuliko näistä kysyttävää? Vastailen mielelläni! Muistan nimittäin, miten hukassa itse olin vuosi sitten... Toisessa osassa jatkan sitten yleisemmin opiskelumetodeistani ja -materiaaleistani.

8 kommenttia:

 1. Tulipa tämä sopivaan hetkeen! Itse tässä juuri pohdiskelen uskaltaako mitään kirjoja vielä hankkia ennen koulun alkua. Helsingin kirjalistassa on Sobotta, mutta Tampereella opiskeleva siskoni suositteli myös Thiemeä. Itse pohdin tässä että tuskin nuo rakenteet toisistaan poikkeavat, oli kirja mikä hyvänsä, joten kai anatomiaa saa Helsingissä Thiemestäkin opiskella :D Flash cardsit täytyy kyllä ehdottomasti hankkia, niiden avulla on jotenkin aina helpompi päästä asiaan kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen vähän sitä mieltä, että tärkeintä on itselle sopiva kirja. Sen vähän, mitä Sobottaa olen selaillut, en oikein tykännyt, mutta mikä kenellekin sopii. Ainakaan kolmiosainenkaan Sobotta ei ole tuollainen järkäle kuin oma Thiemeni, jota en todellakaan huvikseni raahannut mukana. Puolensa kai kaikissa opuksissa :) Ja noi kortit on kyllä huiput!

   Poista
 2. Kiitos tästä postauksesta! Jotenkin vieläkin vaikea sisäistää, että tosiaan itselläkin on nyt edessä tuollaisten opusten opiskelua niiden iänikuisten lukiokirjojen tankkaamisen sijasta. :D Mistä hommasit nuo flash cardsit? Onko opiskelijoilla tapana tehdä yhteistilauksia opintojen alkaessa vai pitäneekö ne hommata omatoimisesti?

  Mielellään kuulisin lisää noista sun omista opiskelutekniikoista ja hyväksi havaituista metodeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on nämä opukset vähän eri luokkaa lukiokirjoihin verrattuna ;) Meille lähetettiin heinäkuun lopulla sähköpostia kirjatilauksesta, jota Kuopiossa fuksien puolesta hoitaa LT2:n kirjavastaava. Viestissä oli liitteinä kirjalistat ja muutama kommentti ylempien vuosikurssien opiskelijoilta. Päädyin tilaamaan nuo omat anatomian oppikirjat ja kortit sitä kautta, ryhmätilauksena saa kuitenkin halvemmalla. Myöhemminkin järjestetään yhteistilauksia, mutta toki kirjoja voi hommata itsenäisestikin. Ja ainakin osalla kursseista pärjää, vaikkei kirjoja itselle hankkisikaan. Mutta tästä lisää ensi osassa!

   Kiitos ideasta, pistetäänpä korvan taakse :) Kiinnostavatko nimenomaan anatomian opiskelumetodit vai yleisesti kaikki?

   Poista
  2. Siis joo anatomian opiskelumetodit on ehkä syksyn tullen ensimmäisenä ajankohtaisinta, mutta enemmän ku mielellään lukisin toki kaikesta muustakin! :)

   Poista
  3. Kiitos tarkennuksesta, tiedän vähän mitä lähteä kehittelemään! Kivaa kesän jatkoa :)

   Poista
 3. saanko kysyä, että mistä tilasit nuo kirjat? en löydä kolmiosaista mistään :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki saa kysyä :) Tilasin nuo kirjat Kuopion lääkiksen yhteistilauksessa, josta tiedotettiin ainakin vuosi sitten heinäkuun lopussa. Itsenäisesti ei siis tarvinnut lähteä niitä metsästämään :) En toki tiedä, mitä vaihtoehtoja muissa lääkiksissä on, mutta kaiketi yhteistilauksia järjestetään muuallakin.

   Thiemen kotisivuilta ainakin löytyy kaikki nuo kolme kirjaa, mutta hinta on toki erikseen ostettaessa aika suolainen :/ Yhteistilauksessa kirjat saa huomattavasti halvemmalla. Toivottavasti löydät sopivat kirjat!

   Poista

Kiva kun kommentoit ♥