4.4.2017

Tabletti opiskelun apuvälineenä

Ennen opintojen alkua pähkäilin pitkään, miten aion opiskella ja mitä opiskeluuni tarvitsen. Amk-opinnot vedin vihko-kynä-linjalla, ja tuolloin niin tekivät lähes kaikki muutkin. Parilla yksittäisellä (aikuis)opiskelijalla muistan nähneeni miniläppärin tms. mukana luennoilla. Amk-opinnoissani käsin muistiinpanojen kirjoittamista tuki se, että saimme yleensä kaikki kurssin luentodiat valmiiksi tulostettuina. Vaikka diat olivat paperilla pienellä, niistä sai selvää, niihin kykeni lisäämään omia ajatuksiaan ja vaikka piirtelemään marginaaleihin, jota myös harrastin :D

Noista ajoista on kulunut kuitenkin jo vuosikausia, ja yhä useampi opiskelussa tarvittava oppikirja tai materiaali löytyy Internetistä. Asiaa mietittyäni päädyin ennen opintojen alkua hankkimaan Surface Pro 4 -tabletin ja siihen näppäimistön, jolloin laitteessa yhdistyvät läppärin ja tabletin parhaat puolet. Tämä reilun tonnin satsaus oli sekä panostus opintoihini että palkinto huimasta työstä, enkä ole tämän hankintaa katunut vielä kertaakaan. Toisena vaihtoehtona harkitsin MacBook Airia, joita näkyy kurssikavereideni keskuudessa tosi paljon.


tabletti, lääkis, opiskelu, läppäri, Surface Pro 4


Tabletin/läppärin hyviä puolia:

 • kaikki materiaalit saatavilla
 • nettiyhteys
 • helppo kirjoittaa muistiinpanoja
 • luennoilla seuraaminen helpompaa, kun ei tarvitse kirjoittaa kaikkea ylös
 • omassa tabletissani huippu pdf-käsittelyohjelma, jolla voin helposti yli- ja alleviivata sekä ympyröidä eri väreillä (mikä on mielestäni opiskelussa melkein kaikista parasta!)
 • tabletin mukana tullut kynä, joka tekee lisäyksien tekemisestä lähes samanlaista kuin kynällä paperille
 • itseopiskelu yliopistolla helpompaa, kun kaikki keskeneräiset tehtävät jne. löytyvät omalta tabletilta
 • varsinkin tabletti näppärän kokoinen ja kevyt kantaa mukana

Tabletista on tullut tässä vajaassa vuodessa minulle erottamaton osa opiskelua. Toki käytän sitä muuhunkin, kuten vaikkapa bloggaamiseen tällä hetkellä. Välillä olen vaihtanut luennoilla tabletin kynään ja vihkoon, mutten koe sitä enää niin luontevaksi kuin ennen. Vaikka käsin kirjoittamisesta jääkin parempi muistijälki, tärkeiden kohtien korostamiseen tabletti on osoittautunut tosi hyväksi. Joka tapauksessa luennoilla käydyt asiat joutuu kertaamaan vielä moneen otteeseen ennen tenttiä, joten kertausvaiheessa (yleensä kotona) tulee kirjoitettua käsin ja piirreltyä kaavioita vihkoon. Anatomian opiskelussa tabletti ja varsinkin anatomiasovellus oli tosi kätevä :)


hyvä, tabletti, opiskeluun, apuväline, materiaalit


Millään tavalla välttämätön ei tabletti tai läppäri ole, jos vain kotoa löytyy jokin nettiyhteydellä varustettu laite. Yliopistolla on opiskeluun tarkoitettuja tiloja, ja tietokoneita löytyy monesta eri paikasta. Samoin KYS:n tieteellisestä kirjastosta löytyy tietokoneita, jotka ovat vapaassa käytössä. Omakin puhelin käy pieniin juttuihin, siltä voi vaikka tsekata sähköpostit tai käydä Moodlessa, mutta suurempiin juttuihin ainakin oma puhelimeni on aika onneton.

Älypuhelinta on näiden opintojen aikana käytetty pariin otteeseen joko erilaisissa kyselyissä tai ryhmäpeleissä, joissa jokainen vastaa omalla älylaitteellaan isolla ruudulla esitettyyn kysymykseen. Erilaiset teknologiasovellukset tuovat oman hauskan lisänsä opiskeluun. Teknologia on enenevässä määrin mukana opiskelussa, ja vaikka se tarjoaakin paljon mahdollisuuksia, joskus kaipaan sitä vanhanaikaista kirja ja vihko -opiskelua :)


tabletti, kevyt, toimiva, kynä, muistiinpanot,


Itselläni tämänhetkinen ajatus on se, että kummassakin opiskelutavassa on puolensa. Tabletilla opiskellessani päädyn liian usein surffailemaan muille sivustoille ja tosiaan muistijälki on heikompi kuin käsin kirjoittaessa. Fyysiset materiaalit on helpompi hahmottaa, mutta toisaalta tiedonhaku niistä on hankalampaa ja kirjalähteitä pitäisi olla useampia samanaikaisesti. Saumatonta yhteistyötä näiden kahden opiskelutyylin välillä en ole toistaiseksi onnistunut saavuttamaan, mutta väkisinkin tässä vuosien varrella kehityn johonkin suuntaan!

4 kommenttia:

 1. Moikka!
  Itselläni on ollut Surface Pro 4 noin 5-6 kuukautta. Hankin sen sellaisten Windows-ohjelmien käyttöön, mitä ei Macille löydy sekä kakkoskoneeksi/kirjoituskoneeksi.
  Olen ollut tosi tyytyväinen Surfaceen (joitain bugeja ollut), TypeCoverilla kirjoittaminen on ihanan miellyttävä kirjoittaa (tekstiä syntyy enemmän mitä pitäisi :D)
  Tuo sininen TypeCover on upean näköinen! Itselläni on tylsä musta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, kiitos kommentista :) Kiva, kun löytyy muitakin tyytyväisiä Surfacen omistajia! Joo, tää Type Cover on aika ehdoton, helpottaa suunnattomasti kirjoittelua ja työskentelyä. Ei tosin tämä sininenkään ole enää noin puhdas ja upea kuin ylimmässä kuvassa, kun on tullut jo käytönjälkiä, mutta piristäähän tämä kivasti :D

   Poista
 2. Hyvä, että löytyy kunnon välineet opintojen tuoksi, tablettikin toimii varmasti mainiosti kunhan on kunnon näppäimistö. Näin koronan aikaan tuo varmasti vielä korostuu. Itsekin olen tehnyt töitä ja opintoja kotoa käsin jo keväästä asti ja onneksi on tabletti sekä läppäri pelanneet hyvin. Tuo pdf muokkausohjelma kuulostaa kätevältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näppäimistö on kyllä itselleni ihan ehdoton. Kaikkeen ei tabletti taivu, mutta onneksi on lisäksi pöytäkone! :)

   Poista

Kiva kun kommentoit ♥