12.4.2017

Vinkit pääsykoeprosessin loppukiriin

Pääsykokeeseen on nyt aikaa tasan viisi viikkoa, joten alkaa pikku hiljaa olla loppukirin aika! Joo, mä tiedän, väsyttää jo, ei ehkä jaksaisi enää opiskella, kevätaurinko houkuttelee ja koepaniikki nostaa rumaa päätään. Siis ihan todella tiedän. 

Omat fiilikseni oppimispäiväkirjani mukaan 26.4.2016:
"Tänään masentaa x( ja ruma ilma ulkonaki. Laskeminen ei suju eikä varsinkaan bilsan luku. Älyvuodossa ku käyn niin tunnen itteni niin tyhmäksi ku monet siel osaa selittää vaik mitä. Mitä jos tästä ei nytkään tuu mitään?"

Saman merkinnän lopussa on kuitenkin kultaakin kalliimmat itseni tsemppaamiset: 
"Oot ollu NIIN reipas ettei ihme jos vähän väsyttää. Mut nyt lepäät hetken ja sit jatkuu." 

Ilmeisesti näistä itsetsempeistä oli jotain hyötyäkin, koska seuraavan päivän merkinnässä lukee:
"Ihan hyvä fiilis, kyllä tää tästä. Vielä 3 viikkoa aikaa tehdä ihmeitä!"
Eli joo. Ei kaikilla sisäänpäässeilläkään ollut koko aikaa mikään jeejee-fiilis, vaan ainakin itsellä tunteet heitteli laidasta laitaan akselilla "ei tästä tuu mitään" - "musta on vaikka mihin". Älkää siis missään tapauksessa ahdistuko, jos teillä on tuollaisia kuvaamieni kaltaisia fiiliksiä. Mutta jos liikaa ahdistaa, vältelkää Älyvuotoa ja muita kanavia, joissa (useimmiten ne parhaiten valmistautuneet) hakijat tuskailevat, miten "eivät osaa mitään" ja silti tuntuvat tietävän kaikesta kaiken :D

Loppukiriin vinkeiksi:
 • jaa jäljellä oleva aika kerrattavien kokonaisuuksien kesken (yritä tehdä kokonaisuuksista mahdollisimman samankokoisia, niin ajan jakaminen on helpompaa) - tarkoitus on enää palautella mieleen tärkeimmät asiat, ei niinkään yrittää opetella oppimatta jääneitä asioita
 • keskity olennaiseen (suurten kokonaisuuksien hahmottaminen ennen pieniä nippelitietoja jne) ja muista, että KUKAAN EI OSAA KAIKKEA!
 • fysiikassa ja kemiassa keskity laskuihin ja erityisesti niihin, jotka ovat takunneet eniten
 • jos olet kirjannut ylös ne laskut, joita et ole osannut, aloita niiden läpikäynti ja uudelleen laskeminen VIIMEISTÄÄN nyt. Itse tein sen mokan, että yliarvioin laskunopeuteni, joten ehdin käydä kertausvaiheessa kunnolla läpi vain murto-osan itselleni vaikeista laskuista. Tarkoitus on siis ymmärtää, missä meni vikaan ja miten lasku oikeasti lasketaan, paino sanalla ymmärtää.
 • kevennä opiskelua asteittain, ettet ole kokeessa aivan burnoutin partaalla
 • tee sopivalla tahdilla vanhat pääsykokeet harjoituksen vuoksi (itse tein tässä vaiheessa joka viikonloppu yhden ja lopetin "harjoituskokeet" 1,5 viikkoa ennen pääsykoetta) ja kiinnitä erityisesti huomiota koestrategiaan ja ajankäyttöösi. Kannattaa muuten tehdä myös Galenos-ajan kokeita: mikään ei treenaa paremmin paineensietoa kuin koe, josta et ihan oikeasti ymmärrä "mitään"... Sitä paitsi uudemmat kokeet tuntuivat oikeasti niin helpoilta Galenos-kokeiden jälkeen, että jo sen takia niiden tekeminen kannattaa!
 • simuloidut harjoituskokeet, jos osallistut niihin. Näiden etuna on varsinkin se, että vaatimukset ovat samat kuin pääsykokeessa (nelilaskin)
 • mieti pääsykoepäivän aikataulu ja muut järjestelyt valmiiksi
 • pidä hyvää fiilistä yllä muistelemalla tähänastista pääsykoematkaasi, tekemällä kaikkea mukavaa ja nauttimalla keväästä - voit myös miettiä, mitä teet sitten, kun pääsykoe on ohi :)
 • muista, että olet tehnyt jo huikean työn ja nyt on enää loppusilauksen aika - mutta muutamassakin viikossa voit saada ihmeitä aikaan!
 • ekstravinkkinä: mieti, millä fiiliksellä muistelet jälkeenpäin tätä hakuprosessia. Oletko silloin tyytyväinen omaan toimintaasi vai tunnetko sisimmässäsi, että parempaankin olisin pystynyt? Vielä ehdit muuttaa toimintaa ja ottaa viimeisistä viikoista kaiken irti!
Vaikka väitinkin, että takki on jo tyhjä näiden pääsykoevinkkien suhteen, näköjään en malta olla jakamatta omia vuodentakaisia kokemuksiani... Vielä on kaiketi tulossa (ainakin) yksi omakohtaisia kokemuksia sisältävä vinkkipostaus niiden maanantaisin ilmestyvien, kurssikavereilta peräisin olevien pääsykoetilannevinkkien lisäksi!

Hurjasti tsemppiä jokaiselle näihin viimeisiin viikkoihin! Ootte mahtavia :)

PS. Huomatkaa kuvissa upea kasvutarina ;D

2 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä, kiitos näistä! Itselläni päättyi juuri aikuislukion tenttisuma ja sen jälkeen sairastuin :(. Kuluvan viikon olen yrittänyt vaan kerätä voimia sillä ajatuksella, että kuukaudessa ehtii vielä ottaa hyvän loppukirin. Katseeni on silti jo ensi vuodessa - aloitin lukemisen nollasta tammikuussa ja vielä työn ohessa, joten tiedostan etten millään olen parhaassa iskussa nyt. Lukuinto nousi kuitenkin potenssiin sata kun sain edellisistä kemian ja fysiikan lukiokursseista arvosanoiksi 9 ja 10. Olin nimittäin kursseja aloittaessani täysin varma siitä, että läpipääsykin on mulle jo saavutus ja jos saan arvosanaksi seiskan niin se on jo ihme :D. Taas tuli todistettua, että suurimmat rajoitteet ovat yleensä omassa päässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja tsemppiä paranemiseen! Hyvinhän sulla on mennyt, tosi hienoa kuulla :) Ja varmasti tsemppaa itseäkin, kun on ajatellut pärjäävänsä paljon huonommin. Tekee niin hyvää itsetunnolle saada tuollaista "palautetta"!

   Itse huomasin ekalla hakukerralla, miten tärkeää se on, että tekee parhaansa eli vaikka tietäisi, ettei voi päästä, yrittää silti kaikkensa. On ihan eri fiilis lähteä "tosikierrokselle" kun tietää melko tarkkaan tilanteensa ja osaa heti alussa lähteä kehittämään niitä heikoimpia osa-alueita. Kuulostaa siis hyvinkin siltä, että vaikka katse on sulla jo ensi vuodessa, aiot ottaa (ja otatkin) myös tästä hakukerrasta kaiken opin irti!

   Toivottavasti saat hyvän loppukirin aikaiseksi. Tsemppiä sulle ja kivaa kevättä! :)

   Poista

Kiva kun kommentoit ♥