18.4.2017

Syvärit - started!

Ja takaisin tämän vuoden tavoitteisiin! Aika kätevää, kun olen kirjoittanut ne ylös tänne blogiin niin on vähän "pakko" saada jotain aikaiseksikin :D Vihdoin avaan tätä syväriasiaa, mitä olen lupaillut jo luvattoman pitkään.

Syventävien opintojen opinnäyte eli tuttavallisemmin syvärit - sana, jolla pelotellaan viattomia fukseja heti syksyn alusta alkaen "varokaa vain, ettei valmistuminen jää syventävistä kiinni..." ja kannustetaan aloittamaan ne viimeistään 4. vuonna.  Syvärit voi tehdä kolmella eri tavalla: kirjallisuuskatsauksena, tutkimusraporttina tai artikkelina. Yleensä artikkelin taustalla on tutkimus, joten kolmas tapa sisältää periaatteessa myös toisen tavan, vaikka ilmeisesti artikkeli kirjoitetaan "suoraan" eikä raportin kautta. Syväreiden laajuus on 20 tai 25 op, eli kyseessä on suuri muttei mahdoton tehtävä. Amk:n opinnäytetyön pistemäärä oli 15 op, joten syväreissä on ainakin minulle enemmän tehtävää, varsinkin, kun syvärit tehdään yksin.
 

opinnäytetyö, syventävät opinnot, syvärit, milloin, lääkis, aloittaminen


Mietin pitkään, onko mitään järkeä aloittaa syventäviä opintoja jo tässä vaiheessa, kun kliiniset opinnot ovat vasta kaukana edessäpäin. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että juuri nyt on itselleni sopiva hetki tälle projektille. En voi tietää, miten rankka klinikkavaihe tulee itselleni olemaan, joten nyt, kun on opintojen puolesta keveämpää, on aivan hyvä sauma pienelle tutkimukselle. Tavoitteenani on saada syvärit pakettiin ennen klinikan alkua, mutta nähtäväksi jää, joudunko joustamaan tästä tavoitteestani ja kuinka paljon. Elämästä kun ei koskaan tiedä :)

Laitoin tammikuussa viestiä parille eri tutkimusryhmän johtajalle. Kahden tapaamisen seurauksena minulla oli muutama eri vaihtoehto, joista voin valita. Huhtikuun alussa tapasin tulevat syväriohjaajani ja löimme lukkoon pääpiirteet opinnäytteestä. Omia vaihtoehtojani ovat siis toinen ja kolmas vaihtoehto. Kolmas eli tieteellinen artikkeli on vaativampi ja kenties myös aikaavievämpi, mutta toisaalta minua kyllä houkuttelisi tieteellisen artikkelin kirjoittaminen omista tutkimustuloksistani. Saa nähdä, mihin päädyn, mutta ainakaan ohjaajieni mukaan minulla ei ole mikään kiire päättää.

Alla loistokas 7-kohtainen syvärisuunnitelmani: tätä nykyä olen jo kohdassa 3! Harmi vain, ettei tämä taida käydä tutkimussuunnitelmasta ;)


Tässä opintojen vaiheessa syväriaiheet ovat vielä melko rajallisia. Teen omat syvärini alalle, jonne on päätynyt muutama muukin kurssikaverini. Itse en kuulu mihinkään tutkimusryhmään, vaan teen tavallaan alusta asti oman tutkimukseni tutkimuslupien hakuineen kaikkineen. Syväreissäni pääsen tutustumaan laajahkoon potilasaineistoon ja luomaan sieltä valituista tiedoista aivan uuden rekisterin. Myöhemmin selvinnee, mitä asioita kerätyistä tiedoista analysoidaan :) On tuossa rekisteröinnissä vaan hurjasti hommaa, mutta minähän en työtä pelkää...

Tällä hetkellä päällimmäisin tunnetila on alkuinnostus, joka tulee vielä vaihtumaan moneen otteeseen epätoivosta suoranaisen ahdistuksen kautta varovaiseen toiveikkuuteen... On siunaus ja kirous, että on jo tehnyt (lähes) vastaavanlaisen projektin aiemmin, ja tietää, mitä se vaatii. Mutta pää pystyssä eteenpäin ja pieni pala kerrallaan: ensimmäiseksi tutkimussuunnitelman kimppuun, sitten luvat kuntoon ja tiedonkeruuseen! Tähän asti olen lähinnä fiilistellyt, mutta loman jälkeen tartun toimeen. Kyllä tästä vielä hyvä tulee :)


Lähde: UEF // Opinto-opas 2016-2017 Lääketiede

2 kommenttia:

 1. Hyvältä kuulostavat suunnitelmat. Tavallaan aika hurjaa, että opinnäytettä aloitetaan jo näin aikaisessa vaiheessa, mutta toisaalta - sittenhän se on tehty! Itse tein oman graduni opintojen loppuvaiheessa ja kiirehän siinä tuli, onneksi ei kuitenkaan jöönyt roikkumaan. Sain työpaikan ja halusin saada tutkintoni valmiiksi ennen töiden alkua, koska se nosti palkkaa reilusti. Mutta muuten motivaatio oli vähän kadoksissa kun mieli teki vaan päästä töihin ja siirtyä seuraavaan elämänvaiheeseen.

  Tsemppiä urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan se kieltämättä kummallista tehdä opinnäytettä, kun mitään ei ole vielä oppinut... Mutta onpahan aikaa venyttää ja vitkutella tämän kanssa seuraavat viisi vuotta ;) Yllättävän monella kavereistani on gradut jääneet roikkumaan - kai siinä opintojen loppuvaiheessa työt vievät helposti mennessään.

   Ajoitus taitaa vain harvoin olla täydellinen, joten pitänee ottaa tästä irti se oppi, jonka saan :) Toisaalta on kiva mennä ensi vuonna neurotieteiden kurssille, kun on jo itse opiskellut vähän aiheeseen liittyen!

   Kiitos tsempistä, sitä tulen tarvitsemaan ja PALJON! :D

   Poista

Kiva kun kommentoit ♥