10.5.2017

Vältä näitä pääsykokeessa x 7

Täsmälleen viikon päästä käynnistyy vuoden 2017 pääsykoe, joten suunnataanpa katse kunnolla pääsykoetilanteeseen.

Varoitus! Tämä postaus sisältää pahimmat kauhuskenaariosi pääsykokeeseen liittyen. Jos olet muutenkin herkkä näkemään pääsykokeesta painajaisia, en suosittele lukemaan tämän pidemmälle. Sen sijaan voit katsoa tätä alla olevaa rauhoittavaa kuvaa ja hengitellä syvään. Kaikille muillekin varoitukseksi: lukeminen  täysin omalla vastuulla!




Tähän postaukseen kokosin ne vinkit, jotka jäivät maanantaipostauksissa mainitsematta, sekä muutaman oman vinkkini.


1. Myöhästyminen

Varma tapa saada oma fiilis laskemaan jo ennen koepaperin kääntämistä on koepaikalle saapuminen myöhässä. Tiedän tyypin, joka pääsykoepaikan osoitteen perusteella päätyi väärään kaupunkiin, ja toisen, joka pienen myöhästymisen takia jätti kokonaan menemättä pääsykokeeseen. Varmista siis, että olet menossa oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Jos arvioit matkaan kuluvan puoli tuntia, lähde majapaikastasi tuntia ennen määräaikaa. Vaikka myöhästyminen on inhimillistä eikä sille aina mahda mitään, sinä tuskin haluat olla se, joka juoksee hiki päässä viimeisellä minuutilla paikalle.


2. Turhien asioiden miettiminen

Pääsykokeen aikana saattaa mielessä pyöriä paljon muutakin kuin edessä olevat tehtävät: esimerkiksi se, mitä teet, jos et pääse tai jopa suoranainen "pakko päästä"-ajatus. Näiden asioiden pohtiminen kesken pääsykokeen ei kuitenkaan helpota tai paranna suoriutumistasi, ennemminkin päinvastoin. Tähän samaan voisi oikeastaan lukea muut pääsykokeen häiriötekijät. Pääsykoetilanne on harvoin puitteiltaan "täydellinen", joten valmistaudu jo etukäteen sietämään häiriötekijöitä. Kokeessa voi olla ties minkälaista hajua ja ääntä, oma tila voi tuntua ahtaalta ja pöytä kaltevalta. On vähän tuuristakin kiinni, mihin saliin päätyy, mutta häiriötekijöitä löytyy aina ja niitä on vain siedettävä.

Sinulla on vain viisi tuntia aikaa osoittaa osaamisesi, joten paina ylimääräiset ajatukset taka-alalle ja keskity tehtäviin parhaasi mukaan. Tätä fokuksen säilyttämistä olet toivottavasti treenannut jo harjoituskokeissa sekä lukemisessa muutenkin. Ajatusten harhailua ei voi estää, mutta sitä voi hillitä. Kaikilla tätä ongelmaa ei ole, mutta itsellä ainakin ajatus lähtee vähän turhankin helposti lentoon, joten tiedän, mistä puhun.


Jos ihmispaljous alkaa ahdistaa, voit kuvitella itsesi vaikka alla olevaan suomaisemaan ihailemaan auringonnousua - tuolla ei tilanpuute vaivaa :D



3. Kertaaminen viimeiseen asti

Jätä ennen pääsykoetta vähintään muutama päivä rennolle olemiselle, jotta saat akut ladattua pääsykoesuoritusta varten. Ainakin itselleni se muutaman päivän täyslepo lukemisesta oli siihen väliin parasta, mitä voin itselleni antaa. Ihan samalla tavalla kuin lihakset kehittyvät levossa, myös opitut asiat jäsentyvät levätessä ja etenkin unessa. Viimeisenä päivänä ennen pääsykoetta tee jotain mukavaa ja rentouttavaa, jolla saat ajatukset ainakin hetkittäin pois pääsykokeesta. Eräs kurssikavereistani pääsi edellisenä iltana uimaan ja saunomaan, jota hän voi ainakin suositella! Itse istuin vielä iltakahdeksalta (nälkäisen ja kiukkuisenkin) perheeni kanssa autossa, joten omalla kohdalla erityiset rentoutumistoimenpiteet jäivät väliin.

Kirjojen selailu ja aktiivinen kertaaminen liian lähellä koetta tuppaa usein murentamaan vaivalla rakentamani itseluottamuksen, joten omien kokemusteni pohjalta en voi niitä suositella :) Ennemmin käytin ja käytän edelleen tenttiä edeltävän ajan itseni tsemppaamiseen ja hyvän fiiliksen hakemiseen. Tietysti sinä tunnet itsesi parhaiten, joten jos sinusta tuntuu, että sinulle on parasta kerrata ihan viimeiseen minuuttiin asti, tee niin!


4. Huonot yöunet

Väsymys on yksi pahimmista suorituskyvyn laskijoista. Jotkut sietävät väsymystä paremmin kuin toiset eivätkä kaikki kärsi samanlaisista seurauksista vaikka unettoman yön jälkeen. Huonosti nukutulle yölle ei aina mahda paljoakaan. Itsekin nukuin pääsykoetta edeltäneen yön huonosti mm. vauvan imetyksen vuoksi. Jos olet osannut ennakoida tämän ongelman, olet kenties jo hakenut apua nukahtamisvaikeuksiin. Melatoniinista voi olla apua, mutta se, kuten muutkin valmisteet, kannattaa testata huolella ennen tositilannetta. Vaikket erityisesti kärsisikään univaikeuksista, hyvien yöunien eteen kannattaa silti nähdä vaivaa, jotta pääsykokeessa saisi olla mahdollisimman virkeänä.


5. Liian vähäiset tai muuten epäsopivat eväät

Pahinta omassa pääsykokeessani olisi ollut, jos olisin unohtanut eväät kotiin. Ekalla pääsykoekerralla kärsin alkuraskauden pahoinvoinnista, jota nälkä pahensi, joten eväinäni oli tuolloin ainakin leipää ja suklaata. Niillä ja vedellä pärjäsin hienosti sen viisituntisen. Toisella kerralla eli viime vuonna taisin syödä pelkkää suklaata :D

Ota evääksi jotain helposti syötävää, banaani, suklaata tai vaikka pähkinöitä. Jos haluat välttyä vierustovereiden mulkaisuilta, jätä näkkärit ja muut rouskuvat eväät kotiin. Toisaalta jos tiedät jonkin ruoka-aineen aiheuttavan sinulle ikäviä (vatsa)oireita, älä ota sitä riskiä, että vietät suuren osan pääsykokeesta wc:ssä. Jännityskin kun voi aiheuttaa erinäisiä oireita, ainakin herkkävatsaisille.

Tärkeimpänä: muista VESI! Älä kuitenkaan lipitä sitä tai muita juomia liikaa, jottet joudu jatkuvasti ravaamaan wc:ssä.




6. Epämukava vaatetus

Pääsykokeessa on tärkeää, että sinulla on mukava ja rento olla. Valitse siis kaapistasi sellainen asu, jossa tunnet itsesi rennoksi ja itsevarmaksi. Kiristävät ja puristavat vaatteet alkavat viiden tunnin aikana kiristää ja puristaa vielä enemmän (nimim. kokemusta on), joten kiinnitä huomiota vaatteiden mukavuuteen.

Äitini on jo vuosikaudet sanonut, että jännittävissä tilanteissa pitää aina olla yllä punaista, koska se tuo itsevarmuutta. Itse tosin selvisin pääsykokeesta, vaikkei ylläni punaista ollutkaan. Joka tapauksessa mukavalla ja omanlaisella asulla on pääsykokeessakin paljon kivempi olla.


7. Huonot tai riittämättömät tarvikkeet

Pidä huoli, että mukanasi on riittävästi tarvikkeita koko pääsykoetta ajatellen. Itse olin jopa niin neuroottinen, että otin mukaani kaksi laskinta, jos toisesta loppuukin virta kesken kaiken :D Samoin lyijyä piti olla reippaasti, kaksi kynää ja kaksi kumia jne jne. Helpottaa pääsykoestressiä kummasti, kun ei tarvitse miettiä, riittääkö lyijy ja mitä teen, jos laskin ei pelaakaan loppuun asti. Samoin jos olet flunssassa tai allergian kourissa, muista nenäliina (ja särkylääkkeet)! Ei ole mitään rasittavampaa kuin yrittää keskittyä vuotavan/tukkoisen nenän tai pahimmassa tapauksessa päänsäryn kanssa.

Samoin ota jo etukäteen (eli viimeistään nyt!) selvää, mitä pääsykokeeseen saa ottaa mukaan ja mitä ei. Ei ole kivaa jännittää ovella, kelpaako oma laskin vai ei tai onko eväät pakattu oikein. Yliopistojen sivuilta löytyi ainakin omiin tarpeisiini riittävän selkeät ohjeet. Laskinten mahdolliset kuoret kannattaa jättää laukkuun, koska ainakin v. 2015 ne kerättiin pois - toivotin mielessäni onnea heille, jotka kokeen jälkeen yrittivät löytää omansa...


Tässä luottokirjoitusvälineeni, joilla on selätetty tentti jos toinenkin sekä tietysti pääsykoe!




Nämäkin ovat varmasti suurelle osalle aivan itsestäänselviä, mutta tulipahan kirjoitettua! Tässä postauksessa pohdinkin, miksi ihmeessä pääsykoe on niin iso juttu, että siitä pitää jauhaa vielä vuotta myöhemminkin :) Syksyllä kirjoittamani muistelukset viimeisestä viikosta, pääsykoetilanteesta ja koestrategiastani voit muuten lukaista täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥