31.12.2016

Vuoden 2016 kootut opit

Näin vuoden viimeisenä päivänä on kiva katsoa hetken ajan taakse ja todeta, mitä kaikkea kulunut vuosi onkaan muuttanut ja opettanut. Vuosi 2016 alkoi jännittyneissä fiiliksissä ja muistan uuden vuoden raketteja katsellessani miettineeni, mitähän kaikkea tuleva vuosi tuo tullessaan. Vuoden viimeisenä päivänä voin todeta, että kulunut vuosi on ollut hyvä. Se on ollut todella raskas, vaativa ja hektinen, mutta samalla se on ollut valoisa, innostava ja äärettömän mielenkiintoinen kaikkine muutoksineen - täydellinen vuosi, tekisi mieli sanoa. Tässä kuitenkin 10+1 oppia, jotka tänä vuonna sain:

1. Omaa hyvinvointia ei saa laiminlyödä! Jos itse voi huonosti, se heijastuu väkisinkin ympärillä oleviin. Tänä vuonna olen opetellut pitämään itsestäni parempaa huolta - ja sama jatkuu ensi vuonna.

2. Joskus muutos tekee hyvää. Tai siis tosi hyvää. Välillä pitää vain uskaltaa hypätä uuteen. Muutos - oli se sitten pieni tai suuri - voi avata ovia, joita ei osaa etukäteen ajatellakaan. Joskus vasta muutoksen myötä ymmärtää, miten stressaavaa/väsyttävää/yksitoikkoista/mitä tahansa entinen elämä olikaan. On aika jännää, että tämänvuotisen muuto(kse)n myötä tunnen olevani enemmän minä - asia, josta minulla ei ennen muuttoa ollut aavistustakaan.
3. Asumisen puitteet eivät määritä onnellisuutta. Kukapa meistä ei haluaisi asua kauniissa, upein huonekaluin sisustetussa asunnossa? Niin haluaisin minäkin. Mutta siitä huolimatta tässä 70-lukulaisessa opiskelijoille suunnatussa kerrostaloasunnossa olen ollut onnellisempi kuin ikinä. En olisi uskonut.

4. Kukaan ei pidä sinun puoliasi, joten se on tehtävä itse. Olen opetellut olemaan itsekkäämpi, mikä ei tietenkään ole kaikkien ihmisten mieleen. Liittyy myös opetukseen numero 1.

5. Kaikki lähtee itseluottamuksesta. Jos ei itse(kään) usko itseensä, omien unelmien saavuttaminen tuntuu vaikeammalta kuin onkaan. Kaikkia unelmiaan ei voi saavuttaa, vaikka luottaisikin itseensä, mutta ilman itseluottamusta niiden tavoitteleminen on vielä paljon vaikeampaa.

6. Pahimmat kauhuskenaariot eivät todennäköisesti toteudu, joskaan eivät myöskään hattaraisimmat unelmat. Yleensä "totuus" on jossain näiden kahden ääripään välillä, eikä sitä saa tietää muuten kuin kokeilemalla.
7. Yksin puurtamalla, pohjalta ponnistamalla, erehtymällä, yrittämällä ja erehtymällä uudestaan voi myös saavuttaa tavoitteensa. Yksin - ilman ulkopuolisen ohjausta tai tukea - työskentelyyn tarvitaan sinnikkyyttä, itsekuria ja vahva sisäinen motivaatio, mutta tämän vuoden jälkeen tiedän, että se on mahdollista.

8. Elämä ei ole rautatie, jossa ainoat suunnat ovat eteen- ja taaksepäin. Se on kaunis, mutkainen, monesti haarautuva polku, ja omilla valinnoilla voi ainakin vähän vaikuttaa siihen, millaisissa maisemissa taivaltaa.

9. Omien unelmieni, haaveideni ja tavoitteideni tiellä ei ole ketään muuta kuin minä itse. Voin etsiä syypäätä haasteisiini elämäntilanteesta, olosuhteista, väsymyksestä tai mistä tahansa, mutta syyllisen sijaan on parempi etsiä ratkaisua.  "A man who wants something will find a way; a man who doesn’t will find an excuse." – Stephen Dolley Jr
[Elämän vaikeudet, sairastumiset, menetykset ja niin edelleen ovat tietysti asia aivan erikseen.]
10. Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa elämänsä suuntaa.


+1. Äitiys ei (sittenkään) ole tyhmentänyt minua ainakaan lopullisesti, vaikka pahimpien yöheräilykausien aikaan tuntuikin, että joku on vaihtanut aivoni sahajauhoon. Uskaltaisin jopa väittää, että ikäni ja kenties  myös elämäntilanteeni myötä olen oppinut paitsi tehokkaaksi myös keskittymään olennaiseen, mikä on ihan suoraan näkynyt tämän syksyn opintomenestyksessäni.


Kiitos, vuosi 2016; tervetuloa uusi vuosi 2017! 

Hyvää vuodenvaihdetta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥