12.12.2017

12. DIY: mosaiikkipannunalunenHauskaa 12. päivää, joulukalenterin puolivälissä ollaan! Tämän päivän DIY-projekti on melko isotöinen, mutta ilahduttaa sitäkin enemmän valmiina :) Omassa arjessani on jo pitkään ollut tilausta pannunaluselle, johon mahtuisi sekä kattila että esimerkiksi paistinpannu tai isompi uunivuoka. Kun näin alkuvuodesta siskollani itse tehdyn mosaiikkipannunalusen, sen tekeminen pomppasi heti diy-listalleni.


diy, mosaiikki, pannunalunen, helppo, laatat, vaneri, tasoite


Materiaalit eivät tällä kertaa maksaneet kovinkaan paljoa. Laatat mies otti rautakaupan ota-tästä-kärrystä, vaneri lähti mukaan mökiltä ja työkalut ja liima meillä oli jo ennestään. Ainoa, mitä piti erikseen ostaa tätä varten oli tasoite. Jos haluaa päästä mahdollisimman halvalla, kannattaa laattoja etsiä myös esim. kierrätyskeskuksesta.

Tarvitset siis:

 • vaneria alustaksi
 • hiomapaperia
 • laattoja n. 1,5 x vanerialustan pinta-alan verran (ohuemmat ovat parempia ja hajoavat helpommin ja kauniimmin)
 • liimaa
 • tasoitetta (omaan tuotokseeni kului 400ml valmista tuubissa myytävää tasoitetta)
 • (maalia)

Työkaluiksi tarvitset:

 • sahan (jos tarvitsee sahata vaneria pienemmäksi)
 • vasaran (jolla hakata laatat sirpaleiksi)
 • pyyhkeen - tällä estimme sirpaleiden lentämisen
 • lastan tasoitteen levittämiseen
 • vesiämpärin/-astian
 • sienen/rätin
 • (maalipensselin)

1. Sahaa vanerista sopivan kokoinen alusta. Oma pannunaluseni on n. 20cm x 50 cm. Hio reunat tarvittaessa.


diy, pannunalunen, vaneri, sahaus


2. Halutessasi maalaa vanerin reunat ja pohja valkoiseksi.

3. Laattoja kannattaa olla n. 1,5 x vanerialustan pinta-alan verran, jotta palasista on varaa valita sopivimmat. Hakkaa laatat palasiksi vasaralla kovaa alustaa vasten, paksumpien laattojen kanssa joudut käyttämään enemmän voimaa. Suojaa silmäsi sirpaleilta. Operaatio hoituu hyvin pyyhkeen läpi, jolloin pienet sirut eivät pääse lentämään.


laatat, vasara, palaset, mosaiikki, diy


4. Lajittele eriväriset mosaiikkipalaset erilleen ja sommittele niistä sopiva kokonaisuus alustalle.  Itselläni oli käytössä vain kermanvaaleaa sekä erisävyistä harmaata laattaa. Harmaasta halusin tehdä raidan, joka kapenee levyn poikki kulkiessaan ja tuo hauskasti perspektiiviä (ks. ylin kuva). Vinkki: reunoihin kannattaa asettaa laatan reunapalat, niin saat reunasta siistimmän ja suoremman.


diy, mosaiikki, sommittelu, alusta,


5. Liimaa palaset kiinni vanerialustaan. Anna kuivua.


diy, mosaiikki, pannunalunen, kesken, liimaus


6. Levitä tasoite mosaiikin päälle ja reunoihin lastan avulla. Paina massaa tarkkaan mosaiikkien väleihin.


diy, mosaiikki, tasoite, saumat, välit, saumausaine


7. Kastele sieni/rätti vedellä ja käy sillä läpi koko mosaiikki. Itse koin helpommaksi antaa tasoitteen vähän kuivahtaa ja puhdistaa mosaiikin vasta sitten rätillä. Parhaaksi puhdistusvälineeksi osoittautui miehen vanha t-paita. Kun mosaiikki on puhdistettu huolellisesti ylimääräisestä tasoitteesta, anna kuivua. Kuvassa puhdistus on vielä kesken ja mosaiikin päällä vielä kerros kosteaa tasoitetta. Tarvittaessa toista kohdat 6 ja 7.


puhdistus, diy, mosaiikki, valmis, pannunalunen, ohje


8. Viimeistele reunat hiomalla.

9. Valmis! Ja on muuten hyvä :)


diy, itse tehty, mosaiikki, pannunalunen, valmis, hionta, hiomapaperi, reunat


Kuten kuvasta näkyy, alareuna on vähän epätasainen, mutta pistetään se amatöörimäisyyteni piikkiin. Juuri tuon vuoksi on fiksuinta asetella mosaiikit niin, että laatan reuna asettuu myös pannunalusen reunan kohdalle. Käyttökokemus uudelle pannunaluselle on kuitenkin 10+. Tuskin jää siis viimeiseksi mosaiikkityökseni :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥