2.12.2017

2. Jouluvalmistelut - kuka tekee mitäkin?



Kaunista joulukuun toista päivää ja ihanaa lauantaita! Tänään joulukalenterin aiheena on joulun työnjako eli se, kuka meidän perheessämme tekee mitäkin.


Koristelu

Kodin koristelu jouluiseksi on selkeästi enemmän minun kuin muun perheen projekti. Sormet kohmeessa asettelin tänäkin vuonna kaamosvaloja parvekkeelle, ja vasta muutaman painokkaan vaatimukseni perästä mies roudasi (painavan ja täyden) joulukoristelaatikon varastosta sisälle. Yritti vissiin viivytellä, ettei tarvitsisi kuukausitolkulla elää jossain joulumaassa ;)

Kuusenhaku on miehen hommaa, koristelu minun ja lasten. Meidän kuusessamme lasten kädenjälki saa näkyä, vaikka yritänkin saada kuusesta myös omaa silmää miellyttävän. Kuvassa lasten "joulupuu" eli peikonpähkinän oksat jouluisiksi koristeltuina.




Lahjojen hankinta

Tämä hoituu yhteistyössä miehen kanssa. Yleensä järjestämme yhden illan, jonka aikana hankimme kaiken tarvittavan. Lapset toki uskovat vielä Joulupukkiin, joten mitään lahjakätköjä he eivät osaa vielä etsiä. Lahjoja paketoidaan sitä mukaa kun ehditään, ja ne pidetään piilossa pukin tuloon asti. Lahjojen paketointi (yleensä myöhään illalla) on yksi joulun lempipuuhistani. Mieltä lämmittää jo etukäteen lahjan saajan ilahtuminen paketin sisällöstä :)





Leivonta

Tämä on enemmän mun juttu. Piparkakkutaikinan teen isotätini ohjeella, muuta en voi edes kuvitella. Tietenkin hätävarana käytetään kaupan valmista piparitaikinaa. Lapset saavat osallistua leipomiseen, joskin epäilen, että suuri osa taikinasta päätyy uunin sijaan parempiin suihin. Mutta onhan se aikuisellekin selvää, että piparitaikina menee pilalle uunissa :D Piparkakkutalosta suunnitellaan joka vuosi erilainen. Alla mallia vuoden 2013 piparitalosta. Muita joululeivonnaisia ovat tietysti joulutortut luumu- tai omenahillolla, mutta muuten makean suhteen pärjään suklaalla.






Ruoanlaitto

Hmm. Meillä se ei kyllä tasan ole äiti, joka laittaa "kystä kyllä". Jätän vallan mielelläni miehen vastuulle niin kinkun paiston kuin graavilohen valmistuksenkin. Rosollia ja etenkin sen kastiketta teen mielelläni, samoin jälkiruokia. Meillä syödään melko monipuolisesti jouluruokia aina erilaisista laatikoista kinkkuun ja rosolliin asti. Tänä vuonna tosin on mietinnässä, olisiko joulupöydässä kinkun sijaan jotain muuta. 


Suunnittelu

Joulunvieton suunnitteluun osallistuu koko perhe. Tänä vuonna keskimmäinen toivoi "lyhyttä joulua", millä hän ilmeisesti tarkoitti sitä, että joulu päättyy ennen kuin Joulupukki löytää meille. Ilmeisesti hänellä on jonkinlaisia antipatioita pukkia kohtaan. No, nähtäväksi jää, miten lapset mahdolliseen pukinvierailuun suhtautuvat.

Heti viime joulun jälkeen totesin, etten tänä jouluna liikahda kotoani mihinkään. Niinpä vietämme joulun kotona. Saa nähdä, saammeko jouluvieraita läheltä tai kaukaa - sekin toki sopii meille. Kuva on viimevuotiselta käynniltämme Stuttgartin joulumarkkinoilla.





Stressaaminen


Jälleen kerran minun vastuullani! Tosin tänä vuonna ajattelin jättää kaiken ylimääräisen eli myös stressaamisen mahdollisimman vähälle.


Tunnelmointi

Tämä on ihan parasta! Joululaulut, kynttilät, valot, glögi ja hyvä mieli. Jo lokakuulta lähtien olen fiilistellyt joulutunnelmaa ja siinä sivussa saanut lapsetkin innostumaan esimerkiksi joululauluista. "Ei itkeä saa, ei meluta saa" on yksi joululauluista, jonka lapset ovat tänä vuonna oppineet. Kun mies oli yhden marraskuisen viikonlopun poissa ja minä yksin lasten kanssa, luukutimme antaumuksella joululauluja koko viikonlopun - ja huom. lasten toiveesta. Näköjään olen onnistunut ainakin vähän periyttämään jouluhulluutta seuraavalle sukupolvelle! Mies toki osallistuu tähän osuuteen myös, mutta melko lailla hillitymmin ;)




Minkälaisia valmisteluja sinun jouluusi kuuluu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥