7.12.2017

Virkeänä vuoden ympäri

Onko ihmisellä tarve talvihorrokselle vai onko oikeasti mahdollista elää aktiivista arkea vuoden ympäri? Ympäröivä pimeys kieltämättä houkuttelee kotisohvalle. Itselläni pimeys vaikuttaa aivan selvästi sekä vireystilaan että mielialaan. Blogilomalla ehdin enemmänkin selailla kuvia, ja kesäkuvia katsellessani muistelin haikeudella sitä, kun aurinko paistoi vielä palatessani iltavuorosta eli noin klo 22. Nyt on hämärää jo silloin, kun haen lapset hoidosta ennen neljää. Usein tuntuu, että olisin valmis yöunille jo iltaseitsemältä.


talvi, pimeys, väsymys, hyvinvointi, keinoja, selviytyminen


Koska pimeää aikaa jatkuu ja jatkuu vain, on syytä yrittää löytää keinoja selvitä siitä mahdollisimman kivuttomasti. Näillä keinoin minä taistelen kaamosväsymystä vastaan:

1. Kirkasvalo

Hankimme kirkasvalolampun noin vuosi sitten, enkä enää ymmärrä, miten olen selvinnyt aiemmista vuosista ennen sitä! Toki muistan, että talvi 2015-2016 oli kaamosväsymyksen (ja tuoreen vauvan) vuoksi todella hankala, mutta jotenkin pidin sitä silloin normaalina. Kirkasvalon myötä olen heti aamusta paljon virkeämpi eikä koko päivä kulu haukotellessa tai väsymystä valitellessa. Kirkasvalolampusta huolimatta vireystilani ei ole yhtä hyvä kuin keväällä tai kesällä, mutta paljon parempi kuin aiemmin.

2. Ulkoilu valoisaan aikaan

Opiskelussa on sekin hyvä puoli, että sen lomassa voi hyvin käydä vaikka pienellä lenkillä tai asioilla keskellä päivää. Ulkoilu virkistää sekä kehoa että mieltä, ja valokin vaikuttaa tehokkaammin kuin ikkunan läpi katsottuna. Valoisaan aikaan ulkoilu ei ole tähän vuodenaikaan mikään itsestäänselvyys. Pahimpina kaamosmuistoinani ovat sairaanhoitajan työssä pimeään vuodenaikaan tehdyt yövuorot. Kun yöt valvoo ja päivät nukkuu, päivänvaloa ei näe lainkaan. Tietysti lumisesta maisemasta on iloa myös pimeydessä, mutta sekin jäi monena pk-seudulla koettuna talvena haaveeksi.


talvi, lumi, pimeys, kaamos, väsymys, kirkasvalo, ulkoilu


3. Säännöllinen rytmi

Meidän rytmimme on sama niin arkena kuin viikonloppuna. Lapset heräävät automaattisesti ennen seitsemää, vanhempien kellot soivat arkisin seitsemältä. Viikonloppuisin vuorottelemme, kumpi nousee lasten kanssa. Säännöllinen rytmi paitsi helpottaa arkea myös pitää sisäisen kellon edes jotenkuten ajassa. Kehoni tietää saavansa aamukahvin tiettyyn aikaan, joten onhan siitä nyt pidettävä kiinni!

4. Hyvät rutiinit

Liikunta ja ruoka ovat hyvinvointini peruspilareita. Vaikka pimeys ja väsymys houkuttelee sohvalle karkkipussin kanssa, yritän pitää ruokavalioni perusterveellisenä. Toki on niitäkin hetkiä, jolloin on helpompi ja mukavampi antaa periksi houkutuksille. Liikkumaan lähteminen vaatii pimeään vuodenaikaan suurempaa itsekuria, mutta se todellakin kannattaa. Treenin jälkeen olo on eri tavalla väsynyt kuin sohvalla lojutun illan jäljiltä.


aurinko, valo, rutiinit, rytmi, arki, väsymys, hyvinvointi


5. Aurinkoloma

En tiedä mitään tehokkaampaa kaamosväsymyksen katkaisijaa kuin matkustaminen jonnekin aurinkoiseen paikkaan. Pimeyden keskeltä tulleena ekana loma-aamuna kirkkaaseen auringonpaisteeseen herääminen on kokemus, jota ei ihan heti unohda. Menee aikansa tottua kirkkauteen ja valon määrään, mutta jo parin päivän päästä huomaa vireystilassaan selvän eron. Siksipä myös meidän porukkamme matkustaa ensi vuoden alussa aurinkoon. Kotioloissa pitää muistaa ottaa päivittäinen D-vitamiiniannos purkista.

6. Vaatimusten vähentäminen

Viimeisenä ja tärkeimpänä tietysti armollisuusteema! Jos ei jaksa, sitten ei jaksa eikä itseään kannata siitä moittia. Oma elinpiirini kutistuu pimeimpänä vuodenaikana vahvasti kotiin ja lähipiiriin. En ole sosiaalisimmillani tähän vuodenaikaan enkä sellaista myöskään (enää) itseltäni vaadi. Tietysti ystäviä on kiva nähdä, mutta muuten kotoilu vie voiton sosiaalisista kuvioista. On kivaa seurata blogeista ja muualta ihmisten aktiivista elämää (vai näyttääkö se vain siltä?) myös marras-joulukuussa, mutta itsestäni ei ole sellaiseen. Siksi virittelen kaamosvaloja ja kynttilöitä kämpän täyteen, lämmitän glögit koko perheelle ja heittäydyn kirjan kanssa sohvalle. Ihan parasta just nyt, palataan hei sitten keväällä!


aurinkoloma, joulu, juhla, valmistelut, odotus, piristys, valo, lumi


Ja kuten voi blogistakin päätellä, saan paljon virtaa myös joulun odotuksesta ja valmistelusta. Valon juhlan valmistelu tuo iloa ja valoa pimeyteen ihan konkreettisestikin.

Miten siellä sujuu, väsyttääkö pimeys? Miten sinä selviydyt pimeän ajan läpi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥