21.12.2017

Toisen vuoden opiskelusyksy

Olen jo aivan lomamoodissa ja joulufiiliksissä, mutta jottei tämä unohdu, kokoan vielä koko kuluneen syksyn yhteen postaukseen. Hurjaa ajatella, että jo neljäsosa lääkiksestä on takana!
Syksyn kursseina olivat siis
LYF - lääketieteellinen yleisfysiologia
VPL - vuorovaikutus potilas-lääkärisuhteessa
KTT - kansanterveystiede, johon kuuluivat myös tk-päivät
EBIS - epidemiologia ja biostatistiikka
NET - neurotieteiden perusteet

Syksy alkoi todella laiskasti opintojen osalta. Uuden arjen opettelu vei voimia, ja halusin antaa puolisolle tilaa opetella omia opiskelurutiinejaan. Kaltaiselleni perfektionistille ei ole helppoa alentaa omaa vaatimustasoa, mutta sain tänä syksynä todeta, että joskus se todella kannattaa. Mitään pahaa ei tapahtunut, päinvastoin! Tajusin (taas kerran), että selviäisin näistä opinnoista vähemmälläkin stressillä ja panostuksella. Tähän mennessä suoritusmerkinnät tai tenttiarvosanat on tulleet kaikista muista kursseista paitsi NET-kurssista, jonka tuloksia saamme todennäköisesti odotella pitkälle tammikuun puolelle. Tentti meni ihan ok, joten tuskin mitään järisyttäviä yllätyksiä tulee senkään suhteen.
Koko syksyn opintoja kuvaa sanonta "minkä taakseen jättää, sen edestään löytää". Tänä syksynä vastaan on tullut paljon asioita, joista kuvittelin päässeeni eroon ensimmäisten opintojeni jälkeen. Sairaanhoitajaksi valmistumisen jälkeen en kaivannut tippaakaan tutkimusmenetelmiä tai biostatistiikkaa, mutta niin vain sain jälleen kohdata ne EBIS-kurssilla. Pääsykokeisiin lukiessani en jaksanut opiskella kunnolla fysiologiaa tai neuron asioita, ja tämä epäkohta korjattiin LYF- ja NET-kursseilla. Oppimispäiväkirjojen kirjoittamisen kuvittelin jo jääneen taakse, kunnes KTT-kurssin tehtävät palauttivat minut maan pinnalle. Samoin ammattilais-potilaskohtaamisen harjoittelu VPL-kurssin tiimoilta toi takaumia vuosien taakse, kun ensimmäistä kertaa kohtasin ihan oikean potilaan.
Keväällä on vastassa lisää vastaavanlaisia kohtaamisia. Mikrobiologia ja farmakologia kiinnostivat minua jo sh-opinnoissa, mutta totta kai ensi kevään kursseissa mennään paljon syvemmälle yksityiskohtiin. Hienoisella pelonsekaisella kunnioituksella odotan molempia kursseja. Muita kevään kursseja ovat YLPA eli yleinen patologia, YTH eli ympäristöterveydenhuollon perusteet sekä  lyhyt klinikkaan valmistava potilaan tutkiminen -kurssi. Kurssilaiseni käyvät myös ruotsin kurssin, jonka itse olen saanut hyväksiluettua.
Paljon kiinnostavia kursseja on edessä, vaikka osaankin jo kuvitella epätoivoni 11,5 op:n arvoisen farmakologia ja toksikologia -kurssin kanssa taistellessa... Mutta hei, mietitään näitä sitten ensi vuonna. Tänään on mun synttärit ja vuoden pimein päivä - tästä se taas valostuu!

Iloista joululomaa kaikille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit ♥